Política

Ianukóvitx lidera la cursa a cap d’Estat a Ucraïna

El dirigent opositor guanya la primera volta dels comicis i disputarà la segona amb Iúlia Timoixenko el pròxim 7 de febrer, mentre que el president sortint, el prooccidental Iúsxenko, cau per sota del 6% dels vots

Víktor Ianukóvitx, el candidat més pròxim als interessos econòmics i geoestratègics de Rússia i líder del poderós Partit de les Regions, es perfilava ahir com el guanyador de la primera volta de les eleccions presidencials a Ucraïna, per davant de Iúlia Timoixenko, actual cap del govern i antiga opositora i dirigent de la Revolució Taronja que fa cinc anys va provocar un canvi democràtic al país.

Timoixenko va moderar el seu llenguatge i posicions polítiques, es va acostar a Moscou sense oblidar-se d’Occident i va trencar amb el líder de la Revolució Taronja, Víktor Iúsxenko, president sortint prooccidental i partidari de l’ingrés de Kíev a la UE i l’OTAN. Iúsxenko va quedar fora de joc en la primera volta d’ahir, celebrada enmig d’un clima de desencant i sospita de frau. La votació va ser supervisada per uns 3.000 observadors.

Segons els sondejos a peu d’urna, Ianukóvitx, que intenta mantenir un prudent equilibri entre Rússia i els EUA i Europa, i ara defensa una estratègia econòmica liberal, hauria obtingut entre el 31,5% i el 37% dels vots i Timoixenko entre el 26% i el 27%. Iúsxenko no hauria arribat al 6% dels vots i Serguei Tigipko, extitular de Finances i exbanquer, el 12%. La participació es va situar en un 45%.

Així, l’opositor Ianukóvitx –el gran derrotat el 2004, quan les protestes multitudinàries de la Revolució Taronja van obligar a repetir uns comicis considerats fraudulents– i Timoixenko es disputaran la segona volta de les presidencials el pròxim 7 de febrer. Els dos rivals faran el possible per convèncer els electors que són els únics que poden treure Ucraïna del caos econòmic i la inestabilitat política.

Ianukóvitx es va mostrar convençut que “el poble ucraïnès vol canvis i molt aviat començarà una nova etapa”, i va assegurar que si guanya les presidencials, treballarà “amb Rússia, amb Europa i amb altres països del món”.
Timoixenko va destacar que “res no impedirà a Ucraïna ser feliç”. El director del Centre d’Estudis Polítics de Kíev, Volodimir Fesenko, va assenyalar que “el guanyador de les presidencials serà el candidat que aconsegueixi il·lusionar els ciutadans i donar una imatge de seriositat i credibilitat internacional”.

Futur proeuropeu
L’ex-República soviètica el necessita, ja que la seva imatge està malmesa i l’FMI mira amb lupa l’evolució econòmica del país, després que els seus dirigents es neguessin a portar a terme un pla d’austeritat exigit a canvi d’un préstec de 16.400 milions de dòlars, avui bloquejat en espera de reformes.

Els resultats del 7 de febrer tindran un impacte directe en les relacions de Kíev amb Brussel·les, Moscou i Washington, i el nou president s’haurà d’esforçar com mai per aconseguir sòlids aliats a Occident sense descurar la relació amb Rússia.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

El 57% dels votants d’ERC veurien bé investir Illa

barcelona
Política

Mor Montserrat Candini, la primera alcaldessa de Calella

estats units

Biden preveu reprendre la campanya tot i la pressió creixent perquè plegui

barcelona

Els Bombers de l’1-0 no poden demanar l’amnistia per deixadesa judicial

GIRONA

El TIJ insta Israel a revocar els assentaments il·legals i a aturar la discriminació als palestins

barcelona
Política

Mor als 80 anys l’expresident del Vietnam Nguyên Phú Trong (2018-2021)

Rússia

El periodista dels EUA Evan Gershkovich, condemnat per espionatge

Barcelona
POLÍTICA

Mor Frederic Prieto, primer alcalde de Cornellà de Llobregat en democràcia

Cornellà de Llobregat
tribunal

Una jutge si que amnistia Homs per malversació, desmarcant-se del Suprem

barcelona