Política

Els partits catalans es reuneixen per pactar un text de renovació del TC entre retrets

CiU acusa el PSC d'obstaculitzar la resolució i ERC assenyala que només se sumarà a la demanda si els convergents i els socialistes es posen d'acord

El portaveu de CiU al Congrés i president d'UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, ha acusat aquest dilluns el PSC d'obstaculitzar l'acord entre les forces polítiques catalanes en defensa de l'Estatut i ha demanat als socialistes catalans i al tripartit que es pacti ja la resolució que han de presentar a Madrid, encara que només es discuteixi al Senat.

Així, Duran ha emplaçat el PSC i el tripartit a pactar un text "d'una vegada per totes" en la reunió que està tenint lloc aquesta tarda per tal de presentar-lo després a les Corts Generals, ja sigui al Congrés o al Senat. "El que volem és que s'acabi la gesticulació", ha conclòs, tot demanant que s'acabin les reunions i que "es passi de les paraules als fets".

Tot i que el Parlament donava trenta dies per presentar la resolució, Duran ha opinat que seria positiu que Montilla comparegués al Senat amb un acord polític català ja fet, i li ha demanat que no utilitzi aquesta compareixença per "esbroncar'' al PP pel seu recurs contra l'Estatut, sinó per convèncer el PSOE sobre la necessitat de renovar els magistrats del Tribunal Constitucional (TC) que tenen el mandat caducat. Duran ha apuntat que ara dóna la sensació que es va aprovar una resolució al Parlament perquè "interessava al PSC per treure pit" i ara, en canvi, "tot són dificultats".

Per la seva banda, en roda de premsa després de la reunió de la permanent nacional d'ERC, Joan Ridao ha volgut deixar ben clar que "l'acord que signi ERC per plantejar a Madrid serà perquè la firmaran els quatre" partits catalanistes que van aprovar la resolució del Parlament per demanar la renovació del Tribunal Constitucional i la modificació de la llei de l'alt tribunal. D'aquesta manera ha advertit que ara és responsabilitat de CiU i PSC que es posin d'acord, com a "patrocinadors i defensors" de la necessitat de renovar el TC.

Per Ridao, que el PSC no vulgui anar més enllà del Senat per no incomodar el PSOE al Congrés i CiU vulgui precisament portar la iniciativa al Congrés per incomodar el PSC i el PSOE demostra la fragilitat d'una unitat que ha augurat que "té les hores comptades".

"El que no farem és un front amb CiU per una banda ni amb PSC per l'altra", ha advertit Ridao, que ha afegit que té la sensació que els dos principals partits del Parlament "no s'acaben d'aclarir". En aquest sentit, ha criticat que el PSC i CiU porten 10 dies negociant com s'ha de concretar l'acció a Madrid que es deriva de la resolució del Parlament sense arribar a cap acord pels seus interessos de partit.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Estats Units

Trump carrega contra Biden i afirma que mai ha estat “apte” per al càrrec

Estats Units

Harris confirma que aspira a la Casa Blanca i agraeix el suport de Biden

Barcelona
Corea del sud

Interroguen la primera dama sud-coreana per rebre regals cars

Barcelona
Estats Units

Biden es retira de la cursa electoral i proposa Harris com a candidata demòcrata

Barcelona
Rússia

Caces russos intercepten dos bombarders dels EUA sobre el mar de Barents

Barcelona
Itàlia

Militants d’extrema dreta agredeixen a Torí un periodista de ‘La Stampa’

Barcelona
Bangladesh

El Suprem bengalí anul·la les quotes de feina pública que han encès el país

Barcelona
Pròxim Orient

Els houthis responen al bombardeig d’Hodeida atacant Eilat

Barcelona
Pròxim Orient

Israel bombardeja el port iemenita d’Hodeida

Barcelona