Política

Gairebé 300 personalitats del món cultural català defensen els toros com un espai de llibertat

Sisa, Enric Majó, Joan Barril i Josep Puigbó són alguns dels signants d'un manifest per aturar la ILP contra les corrides que es debat al Parlament. "Sóc taurina i independentista", assegura Natàlia Molero, exdirectora general de la Filmoteca de Catalunya i consellera nacional de CDC

Per llegir el manifest i la llista completa de signants, cliqueu aquí

“A mi no em fa pena el toro, el que em fa pena és el torero”. Així de contundent s'ha expressat Jaume Sisa sobre les corrides, per acabar dient “que no s'han de tenir dos collons, sinó tres” per estar davant d'aquest animal.

L'artista, que diu que no és taurí, ha fet aquestes declaracions en la presentació d'un manifest en contra de la prohibició dels toros a Catalunya. Un manifest promogut per la Plataforma Promoción y Difusión de la Fiesta, titulat Manifest de la Mercè per la Llibertat i presentat el dia abans de la votació de la ILP que es podria acabar tramitant al Parlament de Catalunya.

El text defuig avaluar la fiesta nacional des del punt de vista del patiment dels animals –ni tan sols hi entra per negar-lo–, ni esmenta directament els valors estètics que solen veure-hi els defensors d'aquesta tradició. Tampoc incideix en les friccions polítiques innegables que sempre envolten la qüestió. Seguint el que marca el seu títol, el manifest se centra de manera insistent a equiparar el dret a mantenir els toros amb la llibertat.

"A tots els catalans volem recordar-los que amb la prohibició de la festa dels toros és una part de llibertat allò que fóra prohibit, és un tros de llibertat el que tots perdríem. Cada cop que la llibertat d'algú es veu negada o limitada, la llibertat de tothom perd pes, es debilita, s'empetiteix", diu un dels paràgrafs del text. 

"Volem recordar-ho sobretot als nostres representants parlamentaris que han de prendre la decisió: No és només la realitat cultural, festiva, tradicional, econòmica i social dels braus allò que està en joc: és la mateixa llibertat, és un espai més de llibertat, de la llibertat de tots, que amb el seu vot poden esborrar o no del nostre entorn, que podem perdre tots plegats a casa nostra", continua.

No és cap obligació
Per Sisa, "a ningú se l'obliga a anar a la plaça a veure toros” i que allà "no es fa mal a ningú, que el toro té l'oportunitat de defensar-se”. El músic també creu que és una gran contradicció que els antitaurins no critiquin els correbous tradicionals a Catalunya. Segons ell, “no tenen valor per enfrontar-se a una gran part de la societat catalana”.

Sisa és un dels artistes, empresaris i periodistes de la llista de gairebé 300 personalitats que han signat el manifest. Entre els signants també hi ha els actors Carles Flavià, Enric Majó i Carles Canut, els pintors Miquel Barceló i Joan-Pere Viladecans, i els periodistes Josep Puigbó i Joan Barril.

En la presentació, la Plataforma ha defensat la llibertat dels actes festius i ha criticat que els antitaurins basin els seus arguments en la política, en l'eterna confrontació Catalunya-Espanya. Els signants reclamen als antitaurins que, si defensen la vida del toro en detriment de la festa, també haurien de denunciar la festa dels correbous.

La Plataforma ha recalcat que no demanen suport sinó llibertat, i que si l'ILP al Parlament prospera convocaran una reunió d'experts i es discutirà en mesos el que faran.

Alberto Taurel, vicepresident de la Plataforma, ha manifestat que, tot i que confien que la proposta no seguirà endavant, “hi ha un risc real” que s'hi acabi votant a favor. Taurel ha tornat a denunciar que darrere dels antitaurins hi ha massa “consideracions polítiques” i ha defensat que des del segle XIV hi ha corrides a Catalunya.

Luis Corrales, coordinador de la Plataforma, ha manifestat que com a “bons catalans” els toros no s'han de prohibir “perquè perdrem diners”. Segons ell, si la Monumental es tanca s'haurà d'indemnitzar els seus propietaris i els toreros amb els impostos de tots els catalans.

L'escriptora Natàlia Molero, exdirectora general de la Filmoteca de la Generalitat i consellera nacional de CDC, també signant, ha afirmat que “com a catalana se sent molt frustrada”, que no es vol barallar amb amb ningú i que creu que "la societat catalana tampoc ho vol fer". “Sóc taurina i independentista”, ha acabat, i ha afegit que si es prohibeixen aquí “hauran de marxar”.

A la presentació també hi ha estat convidat el torero Luis de Paulova, que ha afirmat: “Els toreros som els que més estimem els toros, els tenim molt d'afecte”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Finlàndia

Rastrejaran els mòbils per evitar entrades massives de migrants

Barcelona
Estat espanyol

Peinado apunta que del “silenci” de Sánchez se’n poden treure “conclusions”

Barcelona

El Suprem veneçolà declara la victòria electoral de Maduro enmig de les acusacions de frau

Barcelona
Política

L’alcalde de Banyeres es desdiu i ara diu que no dimiteix

Banyeres del Penedès
àsia

Xocs entre policia i manifestants en una protesta antigovernamental a Indonèsia

barcelona
Política

Xavier Amor deixa l’alcaldia de Pineda per anar a la Generalitat

Barcelona
Política

La direcció d’ERC demana un informe jurídic sobre l’avançament del congrés

barcelona
política

Un manifest insta a moure’s contra l’emergència lingüística als Països Catalans

prada
administracions

Els Mossos d’Esquadra incorporen 850 nous agents

barcelona