Política

Blair perd suports per presidir la UE

Brown el defensarà a la cimera que ha d'activar el nou Tractat | Balkenende es perfila com a candidat de consens

El duel entre Tony Blair i Jean-Claude Juncker no és a l'ordre del dia, però avui els Vint-i-set no parlaran de res més, si més no als passadissos. Després de molts mesos de travesses i amb el sí txec al Tractat de Lisboa a tocar, ha arribat l'hora de la veritat i el primer ministre britànic, Gordon Brown, farà campanya a Brussel·les perquè el seu predecessor, soci de George W. Bush i José María Aznar a les Açores, estreni el càrrec de president de la UE. La decisió final no es prendrà encara, però aquesta nit mateix, quan comenci la cimera europea a Brussel·les, el tren de l'impulsor de la Tercera Via ja podria descarrilar.

A Blair li han sortit enemics arreu de la UE: els que li retreuen l'euroescepticisme britànic, els que no obliden l'Iraq i els que temen que els faci ombra. La revolta ha esclatat a Bèlgica, Holanda, Luxemburg i Àustria, però el front anti-Blair s'ha anat estenent ràpidament fins a deixar-lo amb Silvio Berlusconi gairebé com a únic aliat, un suport que amb la seva popularitat en hores baixes juga més aviat en contra. El primer ministre luxemburguès fins i tot s'ha ofert aquesta setmana per al càrrec: no pas perquè Juncker pensi que té gaires opcions de ser elegit, tot i que França i Alemanya el veuen amb bons ulls, sinó per barrar el pas a l'atlantista Blair. El premier holandès, el discret Jan Peter Balkenende, es perfila com a candidat de consens i ja té el suport del govern espanyol, que s'apunta a cavall guanyador i ha abandonat l'exlíder laborista britànic.

Oficialment, en aquesta cimera els caps d'Estat i de govern hauran d'aprovar les garanties perquè l'euròfob president txec, Václav Klaus, ratifiqui el Tractat de Lisboa, és a dir, doblegar-se i signar-li una exempció a la Carta de Drets Fonamentals que impedeixi que els alemanys expulsats de Txecoslovàquia el 1945 puguin reclamar compensacions a Praga.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

El 57% dels votants d’ERC veurien bé investir Illa

barcelona
Política

Mor Montserrat Candini, la primera alcaldessa de Calella

estats units

Biden preveu reprendre la campanya tot i la pressió creixent perquè plegui

barcelona

Els Bombers de l’1-0 no poden demanar l’amnistia per deixadesa judicial

GIRONA

El TIJ insta Israel a revocar els assentaments il·legals i a aturar la discriminació als palestins

barcelona
Política

Mor als 80 anys l’expresident del Vietnam Nguyên Phú Trong (2018-2021)

Rússia

El periodista dels EUA Evan Gershkovich, condemnat per espionatge

Barcelona
POLÍTICA

Mor Frederic Prieto, primer alcalde de Cornellà de Llobregat en democràcia

Cornellà de Llobregat
tribunal

Una jutge si que amnistia Homs per malversació, desmarcant-se del Suprem

barcelona