Política

El president espanyol s’emmiralla en Sarkozy

Zapatero promet una presidència europea d’acció i no mera gestió

José Luis Rodríguez Zapatero imitarà Nicolas Sarkozy i s’aferrarà a la seva presidència de torn de la Unió Europea com si fos un salvavides. La popularitat del president francès estava en caiguda lliure i la relació amb Carla Bruni encara ho empitjorava, quan li va tocar posar-se al capdavant dels Vint-i-set. Però en sis mesos d’embranzida a Brussel·les, aturant la guerra de Geòrgia o colant Espanya al G-20, Sarkozy va aconseguir remuntar i contrarestar el desgast intern, si més no a curt termini.

El president espanyol rebrà el seu baló d’oxigen l’1 de gener del 2010, quan previsiblement estarà més desgastat pels mesos més crus de la crisi. I ahir ja va deixar molt clar quin serà el seu referent. Fins i tot va utilitzar el mateix llenguatge, les mateixes paraules de Sarkozy que encara ressonen als passadissos de Brussel·les. “La presidència espanyola de la UE serà d’acció, d’iniciatives, d’ambició política i no de mera gestió”, va prometre Zapatero després de reunir-se amb el president de la Comissió Europea, José Manuel Durão Barroso.

Zapatero parlava a Brussel·les de posar “especial èmfasi” en les relacions amb Amèrica Llatina, renovar l’agenda amb els EUA, centrar-se en Àfrica “com a continent que més risc representa per a un ordre internacional estable, just, humà, solidari i segur”, i ajudar Obama a estendre un model de “governar que superi les fronteres, les banderes i els idiomes”. Mentrestant, el Banc d’Espanya confirmava que l’economia espanyola s’enfonsa en la pitjor recessió en mig segle i veu negres les pensions.

No serà el primer president ni l’últim que aplica la política exterior com a bàlsam: el mateix Felipe González ho va intentar quan ja notava l’alè de l’aznarisme al clatell. També Aznar va començar a posar els peus sobre la taula i a parlar amb accent mexicà just abans que el PP perdés la Moncloa. I el premier britànic Gordon Brown va ressuscitar liderant la resposta mundial a la tempesta financera quan ja tothom el veia com un cadàver polític.

El resultat, però, s’ha demostrat efímer, i també podria ser-ho per a Zapatero el 30 de juny de l’any que ve. Fins llavors, però, viatjarà per defensar que “s’aprofundeixi en la igualtat d’oportunitats, de gènere i en la lluita contra la discriminació”. I, com Sarkozy, traurà pit europeista i reivindicarà que “s’enforteixin la capacitat d’iniciativa de la Comissió, la capacitat de decisió sobre afers econòmics del Consell i la coordinació i l’adopció de mesures” per fer de la seva “la presidència de la recuperació econòmica”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

El 57% dels votants d’ERC veurien bé investir Illa

barcelona
Política

Mor Montserrat Candini, la primera alcaldessa de Calella

estats units

Biden preveu reprendre la campanya tot i la pressió creixent perquè plegui

barcelona

Els Bombers de l’1-0 no poden demanar l’amnistia per deixadesa judicial

GIRONA

El TIJ insta Israel a revocar els assentaments il·legals i a aturar la discriminació als palestins

barcelona
Política

Mor als 80 anys l’expresident del Vietnam Nguyên Phú Trong (2018-2021)

Rússia

El periodista dels EUA Evan Gershkovich, condemnat per espionatge

Barcelona
POLÍTICA

Mor Frederic Prieto, primer alcalde de Cornellà de Llobregat en democràcia

Cornellà de Llobregat
tribunal

Una jutge si que amnistia Homs per malversació, desmarcant-se del Suprem

barcelona