Política

Gregorio Peces Barba creu que Catalunya és una nació cultural però sense efectes polítics

Un dels pares de la Constitució assegura que si es declara inconstitucional algun aspecte de l'Estatut català també repercutirà sobre els punts que siguin similars dels Estatuts andalús i valencià

Gregorio Peces Barba, un dels pares de la Constitució espanyola que aquest diumenge farà 31 anys, no té "cap dubte que Catalunya sobretot, perquè és la que està més desenvolupada, i també el País Basc i Galícia, són nacions culturals".

Ara bé, sense perdre de vista que "no hi ha més que una nació sobirana, segons la Constitució, que és Espanya, que és la que impulsa el poder constituent".

Dit això, i reflexionant sobre la sentència de l'Estatut que ha d'emetre el Tribunal Constitucional (TC), ha recordat, a El matí de Catalunya Ràdio, que allò que resulti de la sentència també repercutirà sobre aquells punts que els Estatuts andalús i valencià puguin tenir de similars amb el català.

En aquest context ha detallat que creu que hi ha "una voluntat fonamental dels pobles de viure junts". Més encara: "Ho va dir una persona que és indubtablement defensora de l'independentisme, el senyor Artur Mas va dir que es perdria qualsevol referèndum si n'hi hagués en aquesta matèria".

Segons Peces Barba, "des de Madrid, de cap manera, les persones sensates volen una Catalunya independent, i a Catalunya tothom vol estar en el conjunt d'aquest país. A banda de les dificultats o de la impossibilitat que tindria des del punt de vista europeu per una unitat territorial de 500 anys, que no és la unitat de Sèrbia, que és de la Primera Guerra Mundial".

A més, al seu entendre, el retard del TC en dictar sentència "ja passa de taca d'oli" i, per això, espera que es produeixi al més aviat possible.

Peces Barba també ha parlat del moment en què van redactar la Constitució espanyola i ha detallat que aleshores ja van sorgir les diversitats i cultures diferenciades a Catalunya, País Basc i Galícia, però com que això "no havia tingut mai, sobretot en els 40 anys de franquisme, una existència jurídica, es va resoldre amb el dret a l'autonomia de les nacionalitats i regions".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Biden, un adeu que sacseja

Los Angeles

El sisè PIB per càpita més alt

Parets del Vallès
Francesc Juzgado i Mollá
Alcalde de Parets del Vallès (PSC)

“Parets del Vallès és el que és gràcies a la indústria que té”

Parets del Vallès
Jordi Seguer i Romero
Cap de l’oposició a Parets del Vallès (Ara Parets-ERC)

“L’alcalde no té lideratge ni un projecte de futur per a Parets”

Parets del Vallès
Estats Units

Trump carrega contra Biden i afirma que mai ha estat “apte” per al càrrec

Estats Units

Harris confirma que aspira a la Casa Blanca i agraeix el suport de Biden

Barcelona
Corea del sud

Interroguen la primera dama sud-coreana per rebre regals cars

Barcelona
Estats Units

Biden es retira de la cursa electoral i proposa Harris com a candidata demòcrata

Barcelona
Rússia

Caces russos intercepten dos bombarders dels EUA sobre el mar de Barents

Barcelona