Política

Els experts avisen que cal més finançament per a la cohesió

L’Institut de Dret Públic alerta que només les autonomies podran pal·liar els efectes de la crisi en el ciutadà i els caldran ingressos que ara no estan al seu abast. Montilla presideix dilluns la presentació de l’informe

L’Institut de Dret Públic (IDP) –un centre d’anàlisi i investigació dependent de la Universitat de Barcelona– adverteix en el seu informe anual que si la crisi s’allarga i comencen a extingir-se els subsidis d’atur es generaran greus situacions personals a les quals “només” es podrà respondre des de les comunitats autònomes, de les quals depenen els serveis socials i competències com educació i polítiques actives d’ocupació.

“La cohesió social dependrà del fet que les comunitats puguin fer front a aquestes exigències i això requerirà uns ingressos difícilment abastables”, alerta després de recordar que la crisi ha provocat una “important caiguda” de la recaptació.

Aquesta és una de les conclusions que inclou la valoració general de l’informe de l’IDP del 2008 signat per l’expresident del Consell Consultiu, Joaquín Tornos. L’informe, el vintè del centre, serà presentat dilluns en un acte presidit pel president José Montilla.

La valoració de Tornos recorda que els darrers quinze anys el pes de administracions a la despesa pública ha canviat radicalment: l’Administració central s’ha reduït a la meitat mentre que l’autonòmica gairebé ha doblat el seu pes. “El paper de les comunitats autònomes passa a ser determinant per obtenir resultats en la reducció i superació de la crisi”, subratlla, i apunta que caldrà una acció coordinada amb l’Estat i entre elles.

Pel que fa la negociació del nou model de finançament, admet que es veurà perjudicada pel context econòmic, que farà molt més difícil acontentar totes les comunitats posant més diners damunt la taula. No obstant, afegeix que això “pot ser que ajudi a construir una reforma del sistema sobre bases més sòlides i a complir així l’objectiu inicial de construir un veritable nou model de finançament”.

En qualsevol cas, adverteix que no pot ser resultat d’una negociació exclusivament bilateral i que els preceptes estatutaris s’han d’interpretar harmònicament amb la Lofca .


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
guerra a gaza

Israel mata quaranta persones més en zones “humanitàries”

barcelona
política

Recorren contra la suspensió cautelar del decret de règim lingüístic a l’escola

barcelona
estat francès

El govern dimiteix en espera d’un acord per proposar primer ministre

barcelona
Estat espanyol

El Constitucional anul·la les condemnes a Chaves i Griñán pel cas dels ERO

Barcelona

Amnistia per a sis acusats d’aldarulls a Barcelona l’octubre del 2019

barcelona

Gemma Geis pren possessió del càrrec de diputada a la Diputació

GIRONA
Política

L’Audiència de Madrid no ajudarà Andorra a investigar Rajoy per l’Operació Catalunya

barcelona
política

Aragonès: “Aquesta és la legislatura que ha posat fi a la repressió”

barcelona
Unió Europea

Roberta Metsola és reelegida presidenta del Parlament Europeu

Barcelona