Política

Condemnada l'alcaldessa d'Hernani a un any de presó i set d'inhabilitació per enaltiment del terrorisme

El procés es basa en el discurs que va pronunciar en un pavelló de Pamplona el 12 de gener del 2008

La Secció Quarta de la Sala Penal de l'Audiència Nacional ha condemnat l'alcaldessa d'Hernani, María Ángeles Beitialarrangoitia Lizarralde, d'ANB, a un any de presó i set d'inhabilitació per haver demanat un aplaudiment pels etarres Igor Portu i Martín Sarasola en un acte de la seva formació a Pamplona el 12 de gener del 2008.

Els magistrats desestimen que les seves manifestacions es puguin acollir al dret de la llibertat d'expressió i la condemnen per enaltiment del terrorisme. Beitialarrangoitia no haurà d'ingressar a presó perquè la condemna és inferior a dos anys, i la seva inhabilitació encara no es farà efectiva perquè encara pot recórrer la sentència.

El procés contra l'alcaldessa d'Hernani per injúries es basa en el discurs que va pronunciar al pavelló poliesportiu Anaitasuna de Pamplona el 12 de gener del 2008, pocs dies després de la detenció de Portu i Sarasola per l'atemptat de la T-4 de Barajas, i l'escàndol per les suposades tortures a què havien estat sotmesos. L'acte tenia com a objectiu presentar la candidatura d'ANB, i quan va agafar la paraula l'alcaldessa va dedicar "ànims, abraçades i un allau d'aplaudiments" a Portu, Sarasola i "a tots els presos polítics bascos que es troben dispersats a les presons de França i Espanya".

A la sentència que s'ha fet pública aquest divendres els magistrats asseguren que les paraules de l'alcaldessa van ser fortament aplaudides pels prop de 4.000 assistents de l'acte, que van fer crits a favor de la independència del País Basc, i suposen un gest d'ànim per als presos d'ETA.

L'audiència la condemna a un any de presó i d'inhabilitació especial per al dret de sufragi durant el temps de condemna, a més d'una "inhabilitació absoluta" per un període de set anys. En canvi, ha estat absolta d'una acusació d'injúries a les forces i cossos de seguretat de l'Estat. No obstant, la presidenta de la Sala del Penal, Ángela Murillo, ha presentat un vot particular contra la sentència en què demana que també se la condemni per aquests suposats delictes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.