Política

"Estic del tot convençut que la Diagonal es reformarà "

Entrevista a Ramon Garcia-Bragado, quart tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona

L'Ajuntament de Barcelona ha viscut una setmana convulsa després del revés que va suposar el 80% de rebuig a les propostes municipals per reformar la Diagonal. El quart tinent d'alcalde, Ramon Garcia-Bragado, un dels màxims responsables del procés, s'explica.

Després de la tempesta, ara què?
L'Ajuntament ha viscut una tempesta, però això no ha desviat l'organització. Dit d'una altra manera: Urbanisme ni n'ha notat els efectes, perquè ha seguit treballant en el pla del Barça, a Vallbona, a la zona industrial de la Sagrera... Les prioritats municipals han seguit en marxa i ara cal recuperar aquestes coses i acostar-nos més a la realitat.

Tornem a la realitat, doncs, però l'Ajuntament va fer dues apostes amb la Diagonal i els Jocs d'Hivern, que és com ha aconseguit controlar el debat. ¿Ara pot tornar a perdre aquest control, a pesar que la crisi i les polítiques socials siguin molt importants?

A mi no em provoca un excessiu malestar no estar a la primera pàgina dels diaris. Jo vull resoldre els problemes que genera la crisi i prefereixo això a competir. Hem tingut centralitat amb la Diagonal, perquè la consulta era innovadora, tant que tot un equip polític es va equivocar i la va plantejar en uns termes que a la ciutadania no li va interessar. Els Jocs no són prioritaris, però és important haver dit que hi aspirem.

Ha quedat tocat l'equip de govern?
Home, s'han polit el primer tinent d'alcalde... però Carnes és una persona potent i l'alcalde està donant el millor de si mateix. És evident, però, que hi ha hagut un impacte considerable.

Estan a temps de remuntar? Falta un any només per a les eleccions...
Tenim temps per presentar un balanç de govern bo i els ciutadans, en un context molt diferent de la consulta, hi donaran la seva valoració.

Què creu que ha fallat a la consulta? ¿Va faltar unitat de missatge, no es va posar prou èmfasi en projectes que sortiran més cars, va faltar un treball previ de convenciment a agents socials o mitjans de comunicació?

No era una proposta per a aquest moment. A Barcelona hi ha hagut altres projectes que s'han debatut i madurat molt més que aquest.

Vostè faria més consultes?
És un bon sistema però sortim d'una experiència molt traumàtica. Es faran més consultes però costarà posar-se d'acord en com han de ser. Mal plantejades poden provocar situacions difícilment assumibles.

Algun col·laborador seu apuntava que deuen ser l'única administració que fa una consulta per perdre-la...

Totalment d'acord. No devem ser els únics, però el nostre cas és de llibre.

¿És cert que hi havia un barem de dimissions en funció del resultat advers?
L'alcalde pren les decisions i jo el que haig de fer és acceptar-les.

Per què va presentar la dimissió i no li va ser acceptada?

Jo a l'alcalde li vaig dir que estava a la seva disposició. No vaig presentar la dimissió estrictament, sinó que li vaig dir a l'alcalde que prengués les decisions que considerés.

¿Però va fer el pas perquè se sentia responsable del fracàs de la consulta? Més o menys que Carles Martí?
No, ni més ni menys. Però me'n sento molt perquè el sistema de vot depenia de mi, la formulació de les propostes, l'oficina tècnica... i em semblava de llibre. Però la lectura de l'alcalde és que han fallat moltes altres coses.

Vostè no té carnet del PSC. ¿No té cap ganes de tenir-ne?

No en tinc cap necessitat.

¿Entén, però, la inquietud del PSC amb vista a les pròximes eleccions?
Molt, perquè és molt delicada. Però treballaré perquè aquesta ciutat continuï tenint un govern socialdemòcrata. Perquè crec que CiU no entén Barcelona, de la mateixa manera que penso que entén molt bé Catalunya.

¿Seria un gest, ara que els moments són difícils, afiliar-se al PSC?
No ho veig necessari. No em fa falta tenir el carnet.

Ara l'Ajuntament presentarà el seu pla anticrisi i la seva tinença d'alcaldia patirà si s'inverteix menys en pedra i més en polítiques socials.
Sí, però les inversions que teníem previstes s'estan fent. Per exemple, al passeig de Sant Joan. I si millorem el comerç de retruc, millor. Un altre, el zoo marí, ja el farem. BIMSA tirarà endavant els seus projectes a Mitre....

Com s'imagina la mobilitat a Barcelona el 2020, per exemple?
És i serà un tema clau. Passa que a la Diagonal s'ha barrejat mobilitat i reforma alhora. Però tenim Rodalies, TGV, xarxa ortogonal de bus aprovada... i el debat guanyarà pes i tothom s'hi ha d'implicar. I la Sagrera serà el nus gordià de la mobilitat.

Com serà la Diagonal del 2020?

Doncs no sé si A o B (riu). Però estic convençut que es reformarà. N'estic absolutament convençut.

Des d'un govern d'esquerres, ¿que el tramvia amb gestió quasi privada absorbeixi clients de TMB, us inquieta?
No, perquè qui mana, mana igual sobre el privat. La ciutat necessita un bon sistema de transport que ha d'estar regulat i controlat des de l'administració. Si el gestor és públic o privat , ja ho decidirà l'ATM.

Ara és més fàcil fer el túnel de Rodalies que el tramvia per la Diagonal.
El túnel té un camí tan llarg per saber si es farà que la Diagonal estarà arreglada i encara no s'haurà decidit res. El túnel té un problema: on va. Ve de Cornellà però no és clar, a Glòries, decidir cap on va.

Divendres vostè va dir que estava relativament tranquil amb les obres de la Sagrera. De Foment se'n refien?
Sí perquè per a ells és prioritari. Foment necessita, per exemple, canviar a la Sagrera la cua de maniobres que té a Sants.

Pot ser que hi passi el TGV i no hi hagi, durant anys, cap estació.
Passarem per una zona d'obres, que vindrà d'un any o de dos, però les obres no pararan. Sagrera no em fa patir, el que em fa patir és la inversió esmicolada de Rodalies.

El fa patir el Barça? No esportivament, esclar, sinó pel pla del Miniestadi
Em faria patir un Barça de Núñez, un Barça de Gaspart. No em fa patir la gent del Barça que pot entrar ara. Aquest pla d'ara és el bo i qui entri a governar no el pot tocar. Aquest pla permet encarregar el projecte de Foster i alhora no hipotecar el patrimoni del Barça.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Estats Units

L’equip de Biden ignora la pressió i assegura que continua en campanya

Barcelona
política

L’ANC potencia les estructures de país i “l’agenda per la independència”

barcelona
Xipre

El govern xipriota acusa Turquia de violar els drets humans a l’illa

Barcelona
Bangladesh

Més d’un centenar de morts en l’onada protestes estudiantils

Barcelona
Guerra a Gaza

Gairebé 39.000 palestins han mort des de l’inici de l’ofensiva a la Franja

Barcelona
política

Rovira tanca el cercle de retrobades amb la JERC abans dels dies decisius

barcelona
política

El Consell de la República, a punt per al retorn de Puigdemont

barcelona

El PSC es conjura perquè Paneque sigui alcaldessa de la ciutat

girona
política

El 57% dels votants d’ERC veurien bé investir Illa

barcelona