Política

Acord històric al Parlament per refer l'educació catalana

CiU, PSC i Esquerra consensuen una "llei de país", entre fortes crítiques d'Iniciativa i del PP. Els ecosocialistes amenacen de reclamar la conselleria d'Educació si es reedita el tripartit per canviar la línia

Acord històric. La ponència de la primera llei d'educació que tindrà Catalunya gràcies a l'Estatut va tancar ahir amb un consens entre CiU, el PSC i ERC. Els tres grups consideren que amb la nova normativa es podrà renovar l'educació catalana, superar l'enfrontament entre partidaris de l'escola pública i de la privada i adoptar una visió més moderna. ICV i el PP no han acceptat entrar en aquest pacte. En el cas dels ecosocialistes tot i que formen part del govern tripartit. Els populars refusen la llei perquè blinda el català com a idioma curricular i argumenten que no s'ha escoltat prou el sector.

El PSC va haver de negociar amb CiU canviar el projecte que havia aprovat inicialment el govern, arran de les 250.000 al·legacions que va rebre el text de l'executiu. Ara les dues formacions tenen el compromís mutu de no tocar més el redactat en el tràmit en comissió i posteriorment al plenari.

Això significa que ICV votarà contra els punts centrals de la nova proposta. Serà la primera vegada des de fa 29 anys que a Catalunya la majoria governamental vota dividida una llei, i que aquesta tira endavant amb el suport del primer partit de l'oposició.

ICV no serà expulsada
L'únic precedent és l'Estatut, que també era una llei, quan ERC se'n va desmarcar en el referèndum. Aleshores el president Pasqual Maragall va expulsar els republicans de l'executiu, cosa que ara el president José Montilla no farà amb ICV.

Tots els grups parlamentaris van considerar ahir la llei d'educació la principal normativa d'aquesta legislatura, i l'ampli sector polític que la defensa la va definir com una "llei de país", que cada govern podrà modular amb matisos.

Irene Rigau (CiU) es va mostrar molt satisfeta perquè el projecte inicial del govern ha estat reelaborat. De les 412 esmenes que van presentar els nacionalistes, en qüestions molt sensibles com els concerts, n'han quedat incorporades unes 370. El socialista Daniel Font va assegurar que el text inicial del govern és ara "sensiblement millor" després dels canvis introduïts a la ponència del Parlament, però va reivindicar que tot surt d'una idea de l'executiu.

Dolors Camats (ICV) no va descartar que els ecosocialistes reclamin assumir la conselleria d'Educació si es reedita el tripartit, per canviar l'orientació de la llei. Va reivindicar que ja gestionen l'ensenyament des de fa anys en alguns municipis. Mentrestant, va anunciar que condicionaran l'actual govern en el desplegament dels reglaments, per endurir-los a favor de les seves tesis.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.