Política

Els partits catalans alerten el TC que s'hi juga les relacions Catalunya-Espanya

L'estratègia electoral dels directors de campanya electoral es prepara al marge de la sentència

Els directors de campanya electoral dels partits catalans preparen la seva estratègia al marge de la futura sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut i, més enllà de si aquesta afectarà el resultat de les catalanes, adverteixen en tot cas al TC que "s'hi juga" les relacions Catalunya-Espanya.

El president de la Generalitat, José Montilla, comentava dijous passat 11 als passadissos del Parlament que no s'imagina una sentència que interfereixi la campanya catalana, prevista per al mes d'octubre vinent o novembre, ja que mai havia ocorregut que l'alt tribunal pogués influir en un procés democràtic.

En aquest context, el més clar és el secretari d'organització del PSC i director de les seves campanyes, José Zaragoza, que com la resta dels caps de campanya consultats rebutja posar un límit temporal perquè el TC emeti un veredicte. Ans al contrari, ha assegurat que no pensa variar gens ni mica l'orientació de la seva campanya, basada en el seu eslògan de "Temps difícils, gent seriosa". Si alguna cosa el preocupa de veritat és que el TC "sigui conscient que s'està jugant les relacions entre Catalunya i Espanya i que s'adonin (els magistrats) que un Estatut votat pels ciutadans té un pes important, el que els hauria de fer reflexionar".

De la seva banda, el director de campanya de CiU, David Madí, de la mateixa manera que la resta dels seus homòlegs, nega disposar d'un 'pla b' en la seva estratègia electoral en funció de si el TC retalla o no l'Estatut. Madí ha alertat que la relació de Catalunya amb Espanya quedarà tocada si es retalla el text aprovat a les Corts i avalat en referèndum pel poble català el 2006.  "L'única sentència neutra, per nosaltres, seria aquella que no toqués ni una coma de l'Estatut", ha alertat Madí, que ha admès que una eventual "amputació" del text l'obligarà a "potenciar l'agenda nacional" en la campanya electoral d'Artur Mas. Si hi ha retallada de l'Estatut, segons Madí, la legislatura catalana estarà ja "ultraesgotada" i serà urgent que "els catalans parlin a les urnes", pel que seria partidari d'avançar les eleccions tot el possible perquè d'elles emergeixi un "govern fort capaç d'afrontar el repte de donar resposta" al desafiament del TC.

Per al director de la campanya catalana d'ERC, Xavier Vendrell, el contingut de la sentència és "bastant intranscendent" ja que, des de la seva òptica independentista, "tot el procés estatutari ha demostrat que l'etapa autonòmica ha trobat el seu límit". "I això és el que marcarà aquesta campanya: la ratlla entre els que volem exercir el lliure dret a decidir i els que no", ha dit Vendrell, que entén que "l'únic 'pla b' possible és una consulta a la població perquè es posicioni sobre el futur de Catalunya; qualsevol altra proposta serà tornar a enganyar el país".

De la seva banda, la portaveu d'ICV, Laia Ortiz, membre del grup de dirigents que portarà les regnes de la campanya de Joan Herrera com a candidat, ha comentat que la sentència del TC sobre l'Estatut no alterarà substancialment l'estratègia d'ICV-EUiA, que vol centrar els seus missatges polítics en la crisi econòmica per considerar que aquesta és la preocupació més gran dels catalans. Els ecosocialistes consideren que la sentència s'ha demorat tant que no es marquen un termini a partir del qual seria convenient que la sentència es donés a conèixer ja després de les eleccions. En qualsevol cas, ICV, que no preveu una estratègia alternativa per si l'Estatut eclipsa la precampanya i la campanya, sí que admet certa inquietud pel fet que la sentència pugui monopolitzar tot el debat polític en els pròxims mesos.

Des del PP, que va recórrer l'Estatut davant el TC, s'espera que la sentència es doni a conèixer "aviat", encara que més pel retard que acumula que per les conseqüències que pogués tenir a les urnes per a la seva candidata, Alícia Sánchez-Camacho. I és que el PPC, campanya que dirigeix Jordi Cornet, creu que els catalans votaran pensant en qüestions com la crisi i que, encara que la sentència es donés a conèixer quan faltés poc temps per a les eleccions, no tindria una incidència significativa sobre els seus resultats. Els populars catalans, que tractaran que la crisi centri el debat en la campanya, argumenten que l'Estatut no ha servit per resoldre qüestions com l'atur, i que s'entendrà que el PP ha garantit amb el seu recurs la constitucionalitat d'aquesta llei orgànica.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Rovira nega cap “estructura paral·lela” i defensa les campanyes d’activisme d’ERC

barcelona
política

ERC abandonarà la negociació amb el PSC si no hi ha un acord a final de mes

barcelona
Estat espanyol

Barrabés diu que es va reunir amb Begoña Gómez i Pedro Sánchez a la Moncloa

Barcelona
política

La consellera Natàlia Mas predica a Madrid que el finançament singular no perjudica ningú

madrid
judicial

Interior ha rebut 21 peticions en un mes per al retorn de multes

barcelona
política

Arrenca el judici als vuit veïns del Raval encausats per escridassar Vox el setembre de 2020

Barcelona
Política

Registrada la reforma de la llei d’estrangeria per al repartiment de menors

barcelona
Estats Units

Biden insta a “refredar” l’ambient polític després de l’atemptat contra Trump

Barcelona
Política

L’ANC denuncia un atac “feixista” a la seu nacional de Barcelona

barcelona