Política

En què gastar els diners?

El Parlament avala l'acord i marca les polítiques socials com el destí dels guanys del nou model de finançament

Un cop tancat l’acord de finançament, i amb un ball de xifres dels guanys que Catalunya obtindrà amb el nou sistema damunt la taula, només calia saber en què pensa gastar-los el tripartit. Ahir els grups del govern d’Entesa van ensenyar les cartes a través d’una resolució del Parlament que marca les prioritats per als mesos que queden de legislatura. Aquest apartat, fruit de l’única proposta del tripartit, va ser aprovat amb els vots de PSC, ERC i ICV-EUiA i l’abstenció de CiU i PP. El grup mixt va votar dividit. L’objectiu són polítiques socials per evitar que es posi en perill la cohesió social i que la crisi no generi més desigualtats.

La cambra catalana apunta que s’haurà de prioritzar l’ampliació dels plans de formació per a les persones aturades i per a l’establiment d’una prestació incompatible amb el PIRMI en forma de renda-formació durant el període de reciclatge de les persones aturades que no tinguin subsidi d’atur. Els guanys també hauran de servir per impulsar plans locals anticrisi; ampliar la política de lloguer d’habitatges construïts, i sobretot en construcció paralitzada, i aplicar mesures de suport financer a les empreses per millorar les condicions de manteniment de l’activitat, especialment per a les pimes, així com assegurar les beques menjador.

En aquest full de ruta el Parlament ha fixat, a més a més, com a línies d’inversió assegurar el desplegament de la llei de la dependència i de la cartera de serveis socials, a més de reforçar el conjunt de prestacions socials, fent un especial èmfasi a pal·liar la pèrdua de prestació per atur a les llars. I estudiar l’adaptació dels criteris per accedir al PIRMI per assegurar que les persones que no perceben altres prestacions i no poden accedir a ajuts lligats a la formació o a reciclatge professional puguin acollir-s’hi.

Minuts abans de l’aprovació, el diputat de CiU Francesc Homs deixava palesa la seva preocupació perquè es comencessin a repartir els diners quan no hi ha cap xifra consolidada. “Estan venent la pell de l’ós abans de caçar-lo. Això és propaganda”, es lamentava a l’hora d’explicar la posició del seu grup en la conclusió del debat.
El Parlament ha donat l’aval al nou model de finançament a través de la resolució dels partits del govern en el seu primer punt, que va comptar amb els vots en contra de CiU i PP. El text desgrana els principals trets del nou sistema i sosté que l’acord respon als continguts de l’Estatut i consolida “la relació bilateral de Catalunya amb el govern de l’Estat”.

L’oposició va veure com no prosperava cap de les seves resolucions. La federació nacionalista havia convertit en una proposta l’oferta de Mas de trobar respectable que el govern hagués acceptat l’acord en el Consell de Política Fiscal i Financera per la situació de les finances públiques catalanes, però alhora posant de manifest que l’acord incomplia l’Estatut. La proposta va topar amb el rebuig del tripartit, que també en va tombar una altra que detallava tots els articles del marc d’autogovern que, segons CiU, s’incompleixen. La federació també havia instat a detallar l’import dels ingressos que Catalunya haurà de tornar a l’Estat pel 2008 i el 2009, així com les xifres de repartiment de recursos entre comunitats. CiU va comptar amb el suport insuficient del PP. A canvi, la federació va donar suport a tres resolucions dels populars. El mixt presentava les seves dividit.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.