Política

Carod avisa PSC, CiU i ERC que la reacció al TC ha de ser unitària

Política

Imbuït de vicepresident de cap a peus, Josep-Lluís Carod-Rovira va fer ahir el seu balanç de dos anys de legislatura reivindicant l’obra de govern i avisant tots els partits –també el seu– que la resposta a una hipotètica sentència desfavorable del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut ha de ser unitària, tal com va defensar José Montilla en la conferència de balanç de dilluns. Intentant posar a la pràctica l’aposta per l’estabilitat i la “credibilitat” que va llançar dimarts en la conferència en què es va postular per encapçalar el projecte republicà a les pròximes eleccions, Carod va apel·lar a la responsabilitat dels partits per donar una resposta que “representi la majoria de la nació” i va posar com a l’exemple la unitat exhibida amb l’Estatut del 30 de setembre.

La reacció al TC és una de les incerteses que haurà d’afrontar el govern, i una de les que més preocupen les formacions que l’integren. En els documents aprovats als respectius congressos, tant CDC com ERC defensen impulsar un referèndum per sotmetre a votació el text retallat, una possibilitat que no comparteix el PSC, però tampoc els socis d’Unió a la federació. La possibilitat que els convergents aprofitin l’avinentesa per tibar la corda i arrosseguin els republicans a posicions que els enfrontin als socialistes preocupa també ERC, d’aquí que proliferin els missatges d’unitat. A més de Carod, el conseller Jordi Ausàs s’hi va referir com a “únic pla B” i Joan Puigcercós també ho va defensar fa uns dies. “No pot ser la resposta que provoqui satisfacció només a una part dels catalans o bé la que tranquil·litzi les consciències dòcils d’una altra part”, va advertir Carod.

Davant de bona part dels consellers de l’executiu i de molts dirigents i diputats d’ERC –entre els quals Puigcercós, Vendrell, Benach i Portabella–, Carod va pronunciar una conferència –Catalunya líder, Catalunya al món– de marcat to socioeconòmic, en què va cridar a buscar una “sortida catalana a la crisi”, al marge del govern espanyol, que “dificulta” el progrés català.

Va reclamar unitat civil, un “compromís per Catalunya”, a l’entorn de grans apostes estratègiques, que va xifrar en almenys quatre: una direcció única i coordinada que englobi la gestió del port, l’aeroport, la Zona Franca i la Fira de Barcelona (l’anella logística); rellançar el sector industrial, potenciar l’acció exterior del govern i posar èmfasi en la cohesió social. Carod va tancar l’acte amb una crida a superar el “derrotisme emocional permanent”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
regne Unit

Carles III presenta l’agenda reformista del nou govern laborista

barcelona
Tailàndia

Troben sis estrangers enverinats en un hotel de luxe de Bangkok

Barcelona
Política

Mor Alfons Llorenç, periodista i polític que va participar en la reconstrucció del País Valencià

judicial

El jutge del cas Pegasus no preveu amnistiar, per ara, l’exdirectora del CNI

barcelona
Memòria democràtica

Restituïm avisa que no renunciarà al nom de Salvat-Papasseit per a la plaça del Virrei Amat

Barcelona
Unió Europea

El TGUE conclou que la CE no va ser transparent sobre la compra de vacunes

Barcelona
política

Cinc grups reediten el cordó parlamentari contra l’extrema dreta

barcelona
Memòria democràtica

Més de 70 joves participen en la recuperació de trinxeres a les Terres de l’Ebre

Tortosa
política

El Parlament constitueix les vuit primeres comissions de la legislatura

barcelona