Política

Enfrontament obert entre PNB i socialistes

Eleccions basques

És la crònica d’un enfrontament anunciat: PNB versus socialistes. En plena campanya electoral, el president de CiU, Artur Mas, advertia als penabistes que si a Catalunya el PSOE s’havia entès amb ERC, a Euskadi no dubtaria a fer el mateix amb el PP si sumaven majoria al Parlament. Des de Getxo (Biscaia), i acompanyat per Juan José Ibarretxe, Mas va avisar apel·lant a la seva experiència: la de no governar tot i haver guanyat dos comicis, i la de no aconseguir evitar anar a l’oposició tot i comptar amb uns diputats a Madrid que li podien complicar la vida parlamentària a José Luis Rodríguez Zapatero.

Doncs bé, diumenge passat el PNB va guanyar les eleccions obtenint sis escons més que el PSE. Però gràcies a l’absència en els comicis de l’esquerra abertzale i al naufragi d’EA i EB, els partits espanyolistes sumen majoria absoluta. Per si amb l'avís de Mas els penabistes no ho tenien prou clar, ahir el líder del PSE, Patxi López, va reiterar que l’objectiu de ser lehendakari és “irrenunciable”. Els socialistes bascos se senten “legitimats” per governar en minoria. I per fer-ho acceptaran els vots de PP i UPyD a la sessió d’investidura.

Al PNB només li queda pressionar Zapatero. Per això, en una entrevista a Radio Euskadi, el president de la formació, Iñigo Urkullu, va avisar que, si els socialistes els fan fora del govern basc, els “acord puntuals” que fins ara signaven amb el PSOE a Madrid –com ara l’aprovació dels pressupostos– passaran a millor vida. Urkullu va anar més enllà en l’amenaça: Zapatero té “problemes” a Catalunya, Galícia i les Canàries; si no vol afegir Euskadi a la llista i quedar-se sol al Congrés, que faci entendre a López que no pot governar sense ser el partit més votat.

Zapatero, però, té coll avall que el nou govern basc serà socialista i així ho va fer saber ahir al PNB, aprofitant una roda de premsa amb el president rus, Dmitri Medviédiev. Així, davant les amenaces del partit d’Urkullu, el cap de l’executiu espanyol els instava a posar-se a punt per si han d’abandonar Ajuria Enea. “Han de demostrar que tenen fair play a l’hora d’assumir processos de pèrdua” de poder, subratllava. I els recordava que tots els partits en algun moment s’han enfrontat amb la possibilitat de ser descavalcats del govern, informa Montse Oliva.

També López va carregar contra el PNB per vendre un escenari “apocalíptic” si els nacionalistes abandonen l’executiu. En roda de premsa a Bilbao, i acompanyat per una ikurriña que donava el toc institucional a la intervenció –ja es veu lehendakari–, el líder del PSE va etzibar als penabistes que “són un partit més i no la religió d’Euskadi”, i que ell pot governar al País Basc sense ser el candidat més votat amb la mateixa legitimitat que el PNB governa a les diputacions d’Àlaba i Guipúscoa sense ser la primera força política. “Ja n’hi ha prou d’amenaces. Si el PNB no està al govern no s’obriran els inferns. L’estabilitat d’Euskadi està garantida ho vulguin o no; estar a l’oposició els anirà bé per repensar-se”, va destacar López.

En aquest context, demà comencen les reunions per formar govern. A Sabin Etxea, la seu del PNB a Bilbao, es reuniran la comissió negociadora –Ibarretxe i Urkullu– i la socialista, encapçalada pel secretari d’organització, Rodolfo Ares. No s’espera cap tipus d'acord, ja que tant els uns com els altres no pensen renunciar a la Lehendakaritza. Urkullu no pensa sacrificar Ibarretxe per arribar a un acord amb el PSE.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Trobada Puigdemont-Junqueras a l’exili

barcelona
política

Junts manté que Puigdemont tornarà a pesar del “cop de toga” del Suprem

barcelona
estats units

El Suprem dels EUA dona una immunitat parcial a Trump en el cas de l’assalt al Capitoli

barcelona
Ucraïna

Kíiv desarticula un grup subversiu que volia prendre el Parlament

barcelona
unió europea

Brussel·les diu a Meta que no pot cobrar per a evitar l’ús de les dades personals

barcelona
judicial

Juvillà renuncia a l’amnistia i porta la seva causa a Estrasburg

barcelona
política

La JEC deixa Comín, per ara, sense l’acta d’eurodiputat

barcelona
guerra a gaza

Israel allibera el director de l’hospital Al-Shifa després de set mesos detingut

barcelona
política

Aproven la moció de censura per fer fora l’alcalde de Puigverd de Lleida, Josep Solsona

Puigverd de Lleida