Política

ERC i ICV avalen ara el diàleg amb el govern espanyol per refer el decret d'ajuts a la banca

Aquesta via evitaria o retardaria la presentació del recurs al Tribunal Constitucional, com vol Montilla. El Consell Consultiu manté que el FROB envaeix competències catalanes

ERC i ICV-EUiA han avalat aquest dijous que la Generalitat dialogui amb el govern espanyol perquè elimini del decret del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) els elements que envaeixen les competències catalanes, malgrat que inicialment van defensar que el govern havia de presentar un recurs al Tribunal Constitucional (TC).

Després que el secretari general adjunt de CDC, Felip Puig, hagi instat el govern a presentar un recurs contra el FROB amb urgència, ERC i ICV-EUiA han respost que la via del diàleg pot ser més efectiva i no és incompatible amb un eventual recurs. Pels republicans, qui ha de decidir si es presenta és el govern i no el Parlament.

El portaveu d'ERC, Ignasi Llorente, ha replicat a Puig que "recórrer immediatament al TC no garanteix una resposta per demà", com ho demostra el cas de l'Estatut. És més, per ERC, ni que el TC resolgués el cas a favor de la Generalitat no garantiria que el govern espanyol complís la sentència, com afirma que ha passat en altres casos.

Ara bé, Llorente considera que el procés de resolució de discrepàncies –que consisteix a donar sis mesos a l'Estat i la Generalitat per resoldre de forma dialogada el conflicte competencial i que és la fórmula defensada pel president de la Generalitat, José Montilla– és "compatible" amb recórrer el decret davant el TC i seguir negociant. ERC, d'entrada, és partidària que el govern recorri "d'ofici" qualsevol invasió de competències.

Després que Puig hagi defensat traslladar al Parlament el debat sobre la necessitat de recórrer davant el TC el FROB, Llorente ha considerat que qui ha de prendre la decisió és el govern i no la cambra legislativa, perquè és l'executiu qui ha de presentar el recurs.

ERC, que va votar contra el decret del FROB al Congrés, esperarà a la primera reunió del govern després de les vacances, l'última setmana d'agost, per conèixer si la negociació amb el govern espanyol ha estat fructífera. Però ja ha alertat que si perceben que el govern espanyol no té voluntat de rectificar el decret, defensaran recórrer-lo al TC sense que això exclogui mantenir oberta la via del diàleg.

Els arguments d'ICV són semblants. En un comunicat, el president del grup parlamentari d'ICV-EUiA, Jaume Bosch, ha reiterat que els ecosocialistes són partidaris del recurs d'inconstitucionalitat. Però ha matisat que la presentació d'un recurs "té uns terminis i dins d'aquests terminis en casos similars sempre s'ha intentat una negociació" amb el govern espanyol perquè rectifiqui.

Per Bosch, "tot té el seu temps" i "l'única obsessió de CiU és atacar el govern", cosa que "els fa caure en errors de principiant". Ha advertit que ICV-EUiA "no admet lliçons" de CiU sobre el decret del FROB, entre altres coses perquè els ecosocialistes el van rebutjar al Congrés.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.