Política

Clinton defensa un Estat palestí

Món

Durant la seva primera visita a Israel com a secretària d’Estat de l’administració Obama, Hillary Clinton va remarcar que l’amistat amb el país hebreu és “indestructible”, que la creació d’un Estat palestí independent és “inevitable” i que l’enfocament diplomàtic respecte a l’Iran no significa que hagi canviat l’objectiu dels Estats Units, que és impedir que l’Iran tingui armes nuclears.

Procedent de la conferència de Xarm al-Xeikh, a Egipte, en la qual Clinton va prometre 900 milions d’ajut a l’Autoritat Nacional Palestina (ANP) per a la reconstrucció de Gaza, la cap de la diplomàcia nord-americana va arribar dilluns al vespre a Israel i va dedicar tot el dia d’ahir a trobades al màxim nivell. Va ser rebuda pel president Shimon Peres, es va reunir amb la seva homòloga, Tzipi Livni, amb el ministre de Defensa, Ehud Barak, amb el premier designat, Benjamin Netanyahu, i amb el primer ministre sortint, Ehud Olmert.

En el tema palestí, Clinton va destacar la necessitat que es compleixi la fórmula de “dos Estats”, és a dir, la creació d’un Estat palestí que visqui en veïnatge amb Israel en pau, i fins i tot va assegurar que “tal com ho veiem nosaltres, aquesta solució servirà als millors interessos d’Israel”.

Tanmateix, el premier designat, Benjamin Netanyahu, no dóna suport a la independència palestina. Segons Silvan Shalom, diputat i exministre d’Exteriors del govern del Likud, va dir a una ràdio israeliana que “Netanyahu està disposat a continuar negociant un procés polític”, tot i que no va concretar canvis de posició.

La seguretat, vital
Com a rerefons hi ha el tema de la seguretat i, especialment, els atacs amb míssils disparats des de Gaza contra Israel. Clinton ho va criticar durament dient que “cap nació, tampoc Israel, pot no actuar quan s’ataca cínicament els seus ciutadans”. Clinton va remarcar que el llançament de míssils s’ha d’aturar, i fins que això no passi, no es podrà normalitzar la transferència de l’ajut a Gaza.

No obstant això, segons fonts polítiques de Jerusalem, en una reunió amb el ministre de Defensa israelià, Clinton va instar a obrir passadissos fronterers entre Israel i Gaza per facilitar l’entrada d’ajut humanitari. Ara per ara, els passadissos funcionen en un 30% de la seva capacitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.