Política

Els partits intenten salvar els esculls de la llei electoral

La ponència conjunta acorda que el model d’elecció no quedarà per al final però tampoc bloquejarà el text

La ponència que ha d’elaborar la futura llei electoral es va posar ahir en marxa amb la voluntat expressa de tots els grups d’evitar que els esculls habituals acabin frustrant de nou l’intent. Tots els partits són conscients de les dificultats d’arribar a un consens, però també saben que el clima polític generat per la desafecció i els darrers casos de corrupció han posat damunt les espatlles de la ponència una càrrega política afegida. Cap partit està disposat a assumir la responsabilitat de deixar en no res les expectatives generades.

Després de gairebé dues hores de reunió, els grups van acordar ahir calendari –tres mesos de reunions setmanals– i metodologia. Però sobretot van decidir dibuixar el camí que podria permetre a la llei arribar, si no a bon port, sí almenys a algun lloc concret.

La base dels treballs serà el document amb una cinquantena de propostes que un grup d’experts va elaborar per encàrrec de Governació. L’informe es divideix en tres blocs: participació, representació i transparència.
Precisament el primer punt de debat d’ahir es va plantejar davant l’intent d’ERC i ICV-EUiA de deixar per al final dels treballs el segon bloc, que afecta al model electoral, on apareix el nus de les diferències entre els grups. CiU es va oposar a aparcar aquest punt. Els nacionalistes són conscients que a mesrua que avancin els treballs i apressi el calendari l’acord en aquests aspectes serà cada cop més difícil i la pressió, superior. Finalment s’ha decidit conservar l’ordre establert, però amb el benentès que si es constata que no es possible el progrés en l’apartat de representació, es passarà al tercer, transparència.

Un aspecte que va sobrevolar la reunió va ser la possibilitat, avalada per PSC i PP, que en cas de pactar-se un sistema electoral aquest no s’apliqués en la pròxima convocatòria a urnes, prevista per a la tardor vinent, sinó a la següent. Això hauria de permetre reduir la tensió que provoca el fet de viure en ple procés preelectoral i donaria temps a partits, institucions i ciutadania a adaptar-se al sistema.

CiU, però, no veu amb particular simpatia aquest escenari. Per als nacionalistes, el fet d’ajornar l’aplicació de la nova norma tampoc rebaixarà la pressió que provoquen els interessos dels diversos partits. Cal tenir en compte que la simple actualització del cens –l’actual repartiment d’escons es basa en el cens de l’any 1979– ja alteraria el repartiment d’escons en el territori i, de retruc, entre formacions, atès que els partits no tenen una presència
homogènia en totes les comarques.

Tampoc no hi ha una posició unànime en relació a la possibilitat d’aprovar aquella part de la llei en què l’acord és més factible. Els ecosocialistes destaquen que de les 50 recomanacions que fan els experts, tot just una desena afecten el model electoral, mentre que la resta apunten qüestions de participació i transparència que es podrien consensuar sense dificultats. Ningú no descarta del tot aquesta possibilitat, però es manté el dubte sobre l’efecte real d’aprovar una llei electoral on no es concreti el model concret.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.