Política

Rangel assegura que revisarà tots els acords municipals que han donat suport a la celebració de consultes populars

El delegat del govern espanyol a Catalunya assegura que impugnarà tots aquells acords que incompleixin la legalitat

El govern espanyol vigilarà tots els acords municipals de suport a consultes populars sobre la independència de Catalunya i n'impugnarà aquells que incompleixin la legalitat, segons ha assegurat aquest dimarts el delegat del govern a Catalunya, Joan Rangel, que ha ressaltat que aquesta actitud no pretén ser "bel·ligerant".

"La Delegació del govern no farà una altra cosa que continuar aplicant els mateixos criteris que es van aplicar a Arenys de Munt", ha advertit Rangel en declaracions als mitjans després de pronunciar una conferència al Fòrum Europa Tribuna Catalunya a Barcelona.

Rangel ha detallat que quan el govern tingui coneixement "fefaent" dels acords municipals, els analitzarà i, a partir de l'informe dels serveis jurídics de l'Estat, actuarà si es produeix una "clara invasió competencial, com a Arenys".

En aquest sentit, ha assenyalat que el govern no pot actuar "de forma diversa", de manera que haurà d'aplicar el mateix criteri a cadascuna de les consultes que pretenen celebrar-se.

En tot cas, ha volgut destacar que no existeix "cap tipus d'interès de bel·ligerància" en l'actitud del govern: "L'únic que fem és complir amb la nostra obligació i només (actuarem) en el supòsit en què hi hagi una vulneració de la norma", ha assegurat.

"En els casos en els quals no es vegi això, per descomptat que no tenim cap interès a pledejar i impugnar acords", ha dit Rangel, que s'ha mostrat convençut que la "immensa majoria" d'ajuntaments es limitarà a una mera declaració política, "davant la qual cosa no hi ha res a dir".

"Sóc un ferm partidari de l'Estat de dret i les regles s'han de respectar. (...) A partir d'aquí, que hi hagi entitats que tenen com a objectiu la independència, que puguin organitzar consultes o una altra activitat política per posar de manifest els seus ideals, no tinc res a dir-hi en absolut", ha reiterat.

En el cas específic d'Arenys, Rangel ha opinat que "qui es va equivocar va ser l'ajuntament, que ha de ser de tots. El que no ha de fer és implicar-se directament en un acte de partit, i això és el que se li va recórrer".

"No tinc cap tipus de problema que la gent es manifesti lliurement, perquè això és la democràcia. El que no puc dir –ha exemplificat– és que com que aquesta norma m'agrada, la utilitzo, i si no m'agrada o el que la vol exercir no em cau simpàtic, li poso tots els obstacles".

La plataforma sobiranista Decidim.cat, integrada per més de 1.300 alcaldes i regidors catalans, preveu que mig centenar de municipis catalans haurà convocat consultes populars sobre la independència de Catalunya fins a finals del mes d'abril del 2010.

No obstant això, la xifra de municipis que han aprovat en els seus plens municipals donar suport a les esmentades consultes s'eleva a 74, segons Decidim.cat, que a més està pendent que uns altres 42 ajuntaments en les pròximes dues setmanes votin les seves mocions de suport.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Núria Navarro, nova diputada del PSC al Parlament de Catalunya

girona
guerra a gaza

Un míssil balístic disparat des del Iemen activa les alarmes en el centre d’Israel

barcelona
Dídac Manresa Molins
Alcalde de Breda (ERC)

“Un dels objectius de legislatura és enllestir la redacció del POUM”

Breda
Política

El sentiment de catalanitat va a la baixa

Barcelona
amèrica del sud

Veneçuela deté dos bascos acusats de conspirar contra Maduro

barcelona
estats units

Trump promet deportacions a la ciutat sacsejada per les mentides

barcelona
guerra a gaza

Els atacs israelians contra el nord de la Franja causen una vintena de morts més

barcelona
guerra a europa

Rússia i Ucraïna intercanvien 206 presoners de guerra més

barcelona
política

Nova Esquerra aposta perquè el president d’ERC no sigui alhora candidat

barcelona