Política

De la Vega contradiu el sector del PSOE que vol ressuscitar el recurs previ d'inconstitucionalitat

La vicepresidenta assegura que el govern de Zapatero de cap manera vol recuperar "aquesta figura jurídica", que hauria fet que el recurs contra l'Estatut es presentés abans del referèndum i no després

"Vaja, torna l'Estatut. He, he." Aquesta ha estat la primera reacció de la vicepresidenta primera del govern espanyol quan una periodista li ha preguntat aquest divendres si l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero té intencions reals de recuperar el recurs previ d'inconstitucionalitat, almenys per a normes que hagin de ser sotmeses a un referèndum popular, com el cas de l'Estatut.

Abans de respondre, María Teresa Fernández de la Vega –que compareixia davant els mitjans en una roda de premsa televisada com cada divendres després del consell de ministres–, ha insistit que cal "deixar treballar el Tribunal Constitucional i que les institucions funcionin bé com han fet sempre".

La pregunta havia sorgit perquè aquest dijous mateix, a la comissió d'afers constitucionals del Congrés, el diputat del PSOE Txiki Benegas havia anunciat que els socialistes s'estan plantejant recuperar el recurs previ. Però De la Vega l'ha desmentit amb rotunditat amb una sola frase quan, finalment, ha contestat. "La reflexió que va sorgir ahir a la comissió constitucional és molt respectable, però no passa d'aquí, només és una reflexió. El govern no preveu de cap manera recuperar aquesta figura jurídica". I punt.

Benegas havia plantejat el seu punt de vista, que semblava el del PSOE, en resposta a una esmena presentada pel PP per repescar el recurs previ, eliminat el 1989, durant la segona legislatura de Felipe González, per evitar que l'oposició bloquegés l'acció normativa de la majoria parlamentària.

A la pràctica, la reforma no havia provocat cap entrebanc greu fins que es va redactar i aprovar, en tres cambres legislatives –Parlament, Congrés i Senat– i un referèndum, el nou Estatut de Catalunya. Els recursos –el del PP, el del Defensor del Poble i els de diverses comunitats autònomes– no es podien presentar fins que la llei fos ferma, i això implica que el TC rectificarà un text referendat pel poble català, extrem que provoca gran part de la crisi que està dilatant el procés.

CiU, mitjançant el diputat Jordi Xuclà, també es va mostrar partidària de recuperar el recurs previ. Xuclà va argumentar que fins i tot Miquel Roca, un dels pares de la Constitució, avala aquesta opció.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.