Política

El Parlament aprova el pacte de finançament però els recels es mantenen

El pacte per aprovar una proposta conjunta de finançament signada pel tripartit i CiU s'ha aprovat al Parlament aquest dijous per 117 vots a 16 (els vots en contra del PPC i de C's), però els recels entre el govern català i el principal grup de l'oposició es mantenen i es continuen exterioritzant.

El portaveu adjunt de CiU al Parlament, Josep Maria Pelegrí, ha exigit al tripartit que, amb la seva interpretació de l'acord, no rebaixi el contingut de la proposta de resolució en finançament.

En la seva intervenció abans de sotmetre's a votació les diferents propostes de resolució en l'última jornada del debat de política general, Pelegrí ha llançat una advertència al PSC, ERC i ICV-EUiA: "Que ningú vulgui dir menys del que diu l'acord. Ningú ha de voler reduir allò que hem acordat i que aprovarà ara el Parlament".

Just després de tancar-se l'acord, CiU i tripartit s'han apressat a exposar la seva pròpia interpretació sobre el punt de la proposta referit a la nova cistella catalana d'impostos recollida en l'Estatut, que preveu que la Generalitat gestioni el 50% de l'IVA, el 50% de l'IRPF i el 58% dels impostos especials.

La proposta de resolució pactada diu: "Els recursos de les finances de la Generalitat en l'exercici 2009 han d'incloure el rendiment complet de tots els tributs estatals cedits, d'acord amb el que disposa l'Estatut en els seus articles 203, 206 i 210 i en les disposicions addicionals 7, 8, 9 i 10".

Minuts abans d'iniciar-se el ple, el PSC havia emès un comunicat en el qual advertia que la proposta de resolució no estipula quants diners addicionals ha d'obtenir Catalunya el 2009 amb el nou model de finançament.

Segons els socialistes catalans, el resultat del finançament per a l'any vinent ve donat pel "rendiment dels impostos cedits i els mecanismes d'anivellament" i en definitiva "serà fruit de la negociació i de l'aportació que faci l'administració general de l'Estat".

CiU havia exigit en les negociacions que es reconegués el rendiment "íntegre" de la cistella d'impostos des de 2009 i, segons Pelegrí, el fet que el text pactat finalment parli de rendiment "complet" no altera el significat.

"He consultat el diccionari de sinònims i la paraula 'íntegre' té com a equivalent el terme 'complet", ha destacat Pelegrí, que ha assegurat que el seu grup està "supercontent i supersatisfet" amb l'acord.

Pelegrí ha assegurat que CiU seguirà "donant suport" al govern català, que "a partir d'ara" haurà de negociar amb l'Estat el nou model de finançament per a Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.