Política

Zelaya, a la frontera

El derrocat president hondureny travessa momentàniament el pas fronterer i retorna a Nicaragua

El deposat president d’Hondures, Manuel Zelaya, va trepitjar ahir terra hondurenya durant uns breus instants, per retornar poc després a Nicaragua. “Sé que estic en perill i corro un gran risc, però haig d’assumir aquesta responsabilitat”, va dir el derrocat president abans d’arribar en una caravana de cinquanta automòbils al pas fronterer de Las Manos acompanyat del ministre d’Exteriors de Veneçuela, Nicolás Maduro, juntament amb una llarga filera de desenes de periodistes i simpatitzants.

Al pas fronterer de Las Manos, Zelaya es va limitar a travessar la frontera durant uns breus instants, en què va estar en terra de ningú, fins que finalment va optar per retornar a Nicaragua.

Zelaya iniciava així la primera part de l’“operatiu retorn”, amb el qual intentarà retornar a Hondures malgrat els advertiments del govern de facto que seria detingut immediatament. Ahir a la nit la frontera hondurenya amb Nicaragua estava militaritzada i sota el toc de queda, mentre la tensió creixia juntament amb l’arribada de centenars de zelayistes.

Enmig d’un mar de rumors sobre possibles actes de violència, les forces armades hondurenyes van dir a Zelaya que no garantien la seva seguretat i fins i tot van advertir que podia ser objecte d’un atac per part dels seus mateixos seguidors per “crear un màrtir”. “Els faig una crida perquè evitin aquesta provocació i desisteixin de la seva pretensió de provocar violència”, va dir el president de facto, Roberto Micheletti. El govern de facto va acusar els zelayistes de voler causar “un bany de sang”. “La violència la utilitzen els colpistes, la mort ja és allà, hi ha morts. Jo hi vaig en missió de pau”, va contestar Zelaya, que va ser destituït el 28 de juny i expulsat del país.

El govern de facto va apostar-ho tot al post duaner de Las Manos, situat a dotze quilòmetres de la ciutat hondurenya d’El Paraíso, on es van produir enfrontaments amb zelayistes. Els reforços militars van impedir durant tot el dia el pas de persones i vehicles cap a la frontera. “A tot l’eix hi ha equips policials, aquesta és la finalitat per evitar que persones estrangeres entrin al nostre país i alterin l’ordre públic”, va dir el cap policial de la zona, Lenín Osorto.

L’“operatiu retorn” va tancar tres setmanes de negociacions fallides. Zelaya va donar dimecres per finalitzada “definitivament” la mediació del president costa-riqueny, Óscar Arias, després que el govern de facto de Micheletti rebutgés el punt de l’acord que exigia restituir Zelaya en el poder. Per als colpistes, el diàleg “segueix obert”, amb l’excusa que la proposta d’Arias ha de ser analitzada pel Tribunal Suprem i el Congrés abans d’un eventual rebuig. Tegucigalpa es prendrà el seu temps: el nou president del Congrés unicameral, Alfredo Saavedra, va convocar per dilluns els legisladors per analitzar “cada contingut i cada paraula” de l’acord.
Per la seva banda, la secretària d’Estat nord-americana, Hillary Clinton, va titllar l’intent de Zelaya d’“imprudent”, ja que “no contribueix a reforçar els esforços generals per restablir la democràcia i l’ordre constitucional a Hondures”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.