Política

Castells assegura que la xifra de 5.000 milions de CiU està "fora de la realitat"

Avisa Artur Mas que aquesta actitud "no ajuda gens" a la negociació del finançament. La Generalitat retalla la despesa en 900 milions d'euros i congela la plantilla

El conseller d'Economia, Antoni Castells, ha assegurat que la xifra de 5.000 milions d'euros anunciada per Artur Mas aquest dimarts com a condició per aprovar l'acord de finançament "està fora de la realitat". Ha remarcat que "no seré jo qui renunciï a cap xifra però hem de ser raonables i responsables" i aquesta xifra és irreal.

Castells ha acusat Mas de donar xifres "sense cap base" i ha assegurat que l'actitud de CiU "no ajuda gens" a la negociació del finançament. El conseller ha recordat que Mas ha presentat "onze xifres diferents", l'última dels quals, segons ha dit, era d'uns "9.000 milions d'euros". A més, li ha recordat que "quan ell va governar l'any 2001 només va aconseguir el 5% d'aquests 5.000 milions d'euros que ara proposa". "El senyor Mas hauria de ser més prudent", ha reblat.

Sobre l'estat de les negociacions, Castells ha assegurat que encara no hi ha acord i que es manté la percepció que ja va expressar la setmana passada: "Des del mes de desembre la cosa no s'havia bellugat, ara sí, però no suficientment". "No podem dir que estiguem a punt de firmar un acord", ha remarcat tot assegurant que manté contactes "amb certa freqüència" tant per telèfon com en persona. L'última trobada cara a cara va ser durant la reunió del consell de política fiscal i financera dimecres passat.

Castells, tal com també ahir va dir el president José Montilla, ha reiterat que pel govern "només hi havia un termini legal, el 9 d'agost de l'any passat". Per aquesta raó assegura que l'important és aconseguir un bon acord més enllà de qualsevol data concreta. Això sí, ha tornat a dir que tot i no posar dates "la negociació no es pot eternitzar" i que "el capítol s'hauria de tancar" i com "abans millor".

El conseller ha assegurat que, a més de les xifres, "la clau del finançament és el model i que la gran dificultat de la negociació ve d'aquí".

D'altra banda, el govern català ha aprovat aquest dimarts un seguit de mesures per retallar les despeses que pugen fins als 900 milions d'euros. Entre aquestes mesures hi ha la congelació de l'actual plantilla. Segons ha anunciat Castells, no es cobriran les places vacans del funcionariat pressupostades per aquest any. "Si la gent s'ha d'estrényer el cinturó, l'administració també", ha assegurat.

La reducció de despese de 900 milinos d'euros, però, segons Castells, no farà eliminar el dèficit. "Hi haurà un dèficit similar al que hem tingut aquest 2008", ha assegurat.

Segons ha explicat en la roda de premsa posterior a la reunió del govern català, el pla respon a "la necessitat de contenir l'increment del dèficit de la Generalitat en un context de crisi econòmica important, i de recessió", cosa que no és incompatible amb que la Generalitat "mantingui la seva activitat inversora" i que recorri a augmentar el seu endeutament per garantir els serveis socials.

La reducció de la despesa representarà un estalvi de 850 milions, i l'"ajust" pressupostari obligarà als diferents departaments a disminuir el seu volum de recursos, si bé seran aquests últims els que decidiran quines partides seran les afectades.

El departament més afectat serà, no obstant això, el de Política Territorial i Obres Públiques -amb una reducció de 279,7 milions-, seguit de Salut amb 89,2 milions, Educació amb 84,9, Innovació, Universitats i Empresa amb 68,7, Cultura amb 43,5, Medi Ambient i Habitatge amb 50,6, Justícia amb 37,8, Interior i Relacions Institucionals amb 36, Agricultura amb 35,4, Vicepresidència amb 29 i Governació amb 28,7 milions.

Els departaments menys afectats per l'"ajust" pressupostari seran Presidència amb 8,9 milions d'euros, Treball amb 14,9, Acció Social amb 18,9 i Economia amb 23,8 milions d'euros.

Castells ha recalcat que la reducció de la despesa no afectarà la prestació de serveis socials essencials, com educació, sanitat i serveis socials, ni tampoc als àmbits estratègics com l'R+D.

Pel que fa al personal de la Generalitat, el pla preveu no cobrir les vacants de places que es produeixin a partir d'ara en els diversos departaments de la Generalitat, la qual cosa permetrà un estalvi de 50 milions, però no hi haurà ni un sol acomiadament ni tampoc es reduirà el nombre de llocs de treball.

Hi haurà, no obstant això, un límit del 3% del total de places vacants de cada departament que podran quedar sense cobrir, i el pla estipula que no es podrà incrementar el nombre d'alts càrrecs ni el seu rang, així com tampoc el d'assessors.

Segons Castells, a l'actual moment de crisi, i sense encara un nou sistema de finançament, "resulta inevitable que el Pressupost de la Generalitat acabi amb dèficit, però hem de donar exemple d'austeritat pressupostària, i tothom s'ha d'estrènyer el cinturó, a més que tots els governs ho estan fent".

Ha afegit, en aquest punt, que "la realitat de la caiguda dels ingressos", i també la necessitat de "donar exemple" als ciutadans, han portat a l'aprovació d'aquest pla d'ajust.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.