Política

Salgado desafia els rebels del finançament a quedar fora del nou sistema

La vicepresidenta recorda que el Consell de Política Fiscal i Financera pot aprovar el nou model sense unanimitat. No vol plantejar obertament que Catalunya es negui a firmar

La vicepresidenta segona del govern espanyol, Elena Salgado, desafia els territoris que no estiguin d'acord amb el nou model de finançament a quedar-ne fora i continuar utilitzant el sistema aprovat l'any 2001.

El repte ha estat llançat per la ministra d'Economia, amb to suau, aquest dimecres a la tarda, després de la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) en què s'ha pactat el sostre del dèficit per a l'any 2010 a les comunitats autònomes.

Tot i que en la reunió no s'ha parlat del nou finançament, segons la ministra i també segons Antoni Castells i altres consellers de diversos territoris, els periodistes han obligat Salgado a abordar el tema en la roda de premsa posterior.

Alguns dels informadors li han preguntat per l'advertiment del president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, que ha anunciat que no acceptarà un model que "no respecti" els interessos gallecs. Per Feijóo, encara "queda molta feina per fer" i el debat "acaba de començar", malgrat que el president espanyol esperi aprovar el nou sistema amb totes les autonomies en una reunió del CPFF el 15 de juliol.

"Com tothom sap, els acords del CPFF no cal prendre'ls per unanimitat, i les comunitats que vulguin tenen l'opció de no acceptar el nou model i continuar utilitzant l'anterior", ha desafiat. Malgrat tot, no ha volgut entrar en la possibilitat que Catalunya sigui un d'aquests territoris rebels.

"¿Hi ha la possibilitat que es convoqui el consell igualment per al dia 15 encara que sàpiguen que Catalunya no firmarà?", li ha preguntat un periodista. "És que aquesta situació no crec que es doni, perquè no serà fins que ens trobem a la reunió que sabrem qui firma i qui no", ha respost.

En la resta de les seves respostes, totes al màxim de curtes, la ministra ha tornat a dir que els 9.000 milions d'euros addicionals per a tots els territoris són una xifra de treball, com ja havia dit hores abans en el que semblava un lleu indici de la possibilitat que s'augmenti.

"Aquesta xifra la vaig donar com a part del càlcul que hem hagut de fer per anunciar el dèficit previst per a l'administració de l'Estat del 2009", s'ha justificat. No ha volgut aclarir, però, si efectivament es posaran més diners sobre la taula. El conseller català del ram, Antoni Castells, continua dient que és una xifra "poc raonable".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.