Política

La lluita contra la crisi aboca el ple a un pols Montilla-Mas

El president intentarà desactivar el cop d’efecte que CiU ha aconseguit a Madrid amb l’oferta de pacte d’Estat

José Montilla i Artur Mas tenen avui el repte de convèncer els ciutadans que disposen de propostes per respondre a la greu situació econòmica. Ho faran conscients que fora del Parlament la crisi s’ha convertit en la principal preocupació dels ciutadans i en un drama diari per a moltes famílies. La intenció de Mas serà demostrar que set anys de tripartit no s’han concretat en una política econòmica efectiva per fer front a la situació. L’objectiu de Montilla, neutralitzar la iniciativa que CiU ha aconseguit de cara a l’opinió pública liderant la setmana passada a Madrid la proposta d’un pacte d’Estat contra la crisi. Amb aquesta cuina prèvia no pot sorprendre ningú que la vigília del ple extraordinari es convertís en un creuament de retrets entre socialistes i nacionalistes sobre els presumpte tactisme que impulsa un debat que llisca perillosament pel darrer tram de la legislatura catalana.
Tot i el risc que comporta convertir la lluita contra la crisi en un pols de desgast polític, els nacionalistes pretenen que el debat serveixi per il·lustrar que després de dues legislatures de tripartit i després dels famosos acords estratègics, l’economia catalana no ha emprès les reformes estructurals necessàries. “Intentarem posar de manifest que el ple en si mateix és l’evidència del fracàs del tripartit”, admetia ahir un dirigent de la federació nacionalista.

Això no obstant, la cúpula de CiU valora molt positivament els resultats de la proposta de pacte d’Estat que va plantejar la passada setmana al Congrés de Diputats i no té cap intenció de perdre la iniciativa en aquest tema que tant molesta a la seu del PSC. De fet, Mas pretén “reblar el clau” en aquesta mateixa direcció. I fer-ho deixant clar que mentre que a Madrid el govern no disposa d’una majoria suficient al Congrés per governar, el tripartit sí que ha comptat amb aquesta majoria al Parlament per impulsar les mesures que ha considerat necessàries. L’objectiu és subratllar que les propostes que calen comporten “canvis” per corregir la política econòmica del govern.

Els nacionalistes plantejaran propostes a curt i llarg termini i no tancaran la porta a parlar dels possibles acords que ofereixi el govern. Però serà precisament en aquest capítol on Mas plantejarà el cos a cos amb Montilla. CiU ja ha dit per activa i per passiva que no pensa donar un xec en blanc al govern i les reflexions que el portaveu parlamentari, Oriol Pujol, va exposar ahir davant del faristol denunciant la “submissió total” i el “silenci clamorós” del tripartit a l’hora d’intentar influir en la política econòmica de l’Estat demostren que tampoc entraran en un joc que converteixi el front català que es dibuixa en un simple brindis al sol.

Contraatac de Montilla
Montilla, per la seva banda, es presentarà al debat amb l’objectiu de contrarestar l’ascens de CiU en la governabilitat a Madrid oferint una recepta des de Catalunya sobre què s’hauria de fer a l’Estat espanyol en el terreny de les reformes per encarar la crisi. El president posarà en relleu la importància de l’economia catalana en el conjunt de l’Estat i els fonaments que té per impulsar la sortida de la recessió.

D’aquesta manera, pretén afermar el seu liderat i lligar curta la federació per limitar-ne els moviments en el terreny de pactes o ofertes econòmiques amb la comissió governamental de Zapatero. És a dir, buscant una actuació unitària dels partits catalans, però sota el marcatge del president de la Generalitat. El cap de l’executiu intentarà barrar el pas als retrets al tripartit recordant les principals mesures que el seu gabinet ha pres per fer front a la crisi des de l’abril del 2008, amb pactes tant amb el món local com amb sindicats i patronals, a més d’altres sectors, mesures per a la reactivació i la cohesió social.

Via catalana
El líder del PSC vol exportar a Madrid la via catalana de consens. En aquest sentit, explicitarà l’oferta d’acord als partits de l’oposició. No hi haurà un nou paquet de mesures puntuals, però sí pactes sobre temes concrets, a l’espera de com evolucioni el debat. Els socialistes veuen marge de maniobra en inversions i polítiques industrials. Més llunyans estan en el terreny de la fiscalitat.

El PSC, però, recela de la predisposició de CiU a acords, davant les condicions que ha posat ja damunt la taula. Per aquesta formació, la federació té un “doble discurs”. Voluntat d’entesa a Madrid, però discurs electoralista a Catalunya, on pronostiquen que pot acabar torpedinant un pacte si no hi ha un canvi d’actitud.

El mandatari va informar dels eixos del seu discurs al govern en la reunió d’ahir. Hi va haver nombroses intervencions, entre elles les de dos consellers del ram, el d’Economia, Antoni Castells, i el d’Innovació, Josep Huguet. Els consellers són conscients que avui l’objectiu és salvar la seva gestió.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.