Política

Blanco i Nadal intenten tancar l'esquerda entre el PSC i el PSOE per la renovació del TC

La diputada Rocío Martínez-Sampere insisteix que estan d'acord, malgrat que Zapatero mantingui que el tribunal actual està legitimat per sentenciar l'Estatut, contra el que pensa Montilla. Afirma que els socialistes catalans "votaran el mateix a Madrid que a Barcelona"

El PSC i el PSOE intenten desdibuixar les desavinences mostrades respecte de la urgència de renovar el TC. Després que el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, hagi advertit que no es pot forçar una renovació perquè no hi ha consens amb el PP i hagi ressaltat que el tribunal que ha de sentenciar l'Estatut continua sent legítim amb la composició actual –amb quatre magistrats amb el mandat prorrogat des de fa més de dos anys–, el ministre de Foment s'ha empassat les seves paraules de dilluns.

Des de Girona, amb el conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, al costat, el ministre de Foment i vicesecretari general del PSOE ha negat que discrepàncies entre el PSC i el PSOE perquè tots dos coincideixen que és urgent renovar el Constitucional i coincideixen a responsabilitzar el PP que no es pugui fer, ja que és necessari el seu suport. "No hi haurà divergència d'opinions entre el PSC i el PSOE perquè els dos partits sostenim que és urgent la renovació del TC".

Dilluns, Blanco havia donat la raó a Mariano Rajoy utilitzant la metàfora encunyada pel president del PP diumenge, segons la qual "no es pot canviar l'àrbitre ni les regles del joc a mig partit", entenent com a partit la redacció de la sentència de l'Estatut.

Avui, Blanco s'ha menjat el que va dir dilluns i ha aprofitat el doble discurs de Zapatero. El president espanyol havia dit unes hores abans al Congrés que la renovació del TC és urgent, però que ja ho era fa dos mesos i ho continuarà sent d'aquí a dos més, i ha recordat que el PP hi impedeix, de manera que el tribunal és legítim amb la composició actual i se l'ha de deixar treballar. El ministre de Foment s'hi ha aferrat per culpar el PP de la situació. "Si no vol Rajoy, no es renova (el TC) perquè és necessària una majoria de dos terços i, per tant, és necessari el concurs del PP".

Nadal, que ha presentat amb Blanco la tuneladora Gerunda que ha de treballar en les obres del TGV a Girona, també ha volgut tancar l'escletxa: "El ministre ha estat clar i el PSC i el PSOE pensen el mateix. És urgent la renovació del TC i si no es renova és perquè el PP no vol".

De fet, el PSC no es deixa desanimar. Tot i tenir CiU i ERC fent-los la pinça –amb el suport d'ICV, almenys a Madrid i segons les reaccions recollides aquest dimarts per Duran i Lleida a Madrid– per promoure una llei de reforma del Tribunal Constitucional, els socialistes catalans continuen mantenint que l'objectiu realista és una petició unitària i simbòlica del Parlament perquè el TC renovi la seva composició urgentment.

La intervenció de Zapatero no ha fet variar el discurs del PSC. Poca estona després, en una roda de premsa al Parlament poca abans de la una del migdia, la diputada socialista Rocío Martínez-Sampere ha considerat que "Zapatero i el PSOE també estan a favor de la renovació del TC, com ho han expressat moltes vegades". Tot i que un periodista l'ha interpel·lat directament sobre la posició expressada per Zapatero –"no sé exactament què ha dit perquè ha estat fa poca estona", ha al·legat–, Martínez-Sampere ha insistit que el PSC "continua confiant en el PSOE". I ha confirmat que si s'acorda exigir la renovació del TC al Parlament, els socialistes catalans votaran "el mateix a Madrid que a Catalunya".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Prèdica de model singular i poc marge fiscal al sac

madrid

AfD, aixopluc d’escorrialles ultres

Berlín
estats units

Trump escull el populista conservador Vance com a candidat a vicepresident

barcelona
política

Comín no podrà assistir al ple de constitució de l’Eurocambra

barcelona
judicial

Serret i Simó recusen Marchena i quatre magistrats més per manca d’imparcialitat

barcelona
estats units

El cap de Seguretat Nacional admet un “error” en la protecció a Trump

barcelona
estats units

Una jutgessa desestima el cas contra Trump per tenir documents classificats a casa

barcelona
Àfrica occidental

El Parlament de Gàmbia rebutja legalitzar la mutilació genital femenina

Barcelona
Política

Aixequen l’ordre de detenció a Gallardo però el fiscal eleva el cas al TC perquè no el veu amnistiable

barcelona