Política

Consultes a tort i a dret

La iniciativa d'Arenys de Munt i el rebombori creat per la intervenció de l'Estat i la Falange fan multiplicar el suport al referèndum sobre la independència. Una vintena d'ajuntaments ja han anunciat que promouran la consulta

El mapa de les consultes sobre la independència es va començar a gestar el 4 de juny passat quan l'Ajuntament d'Arenys de Munt va aprovar una moció de suport a una iniciativa del Moviment Arenyenc per a l'Autodeterminació. La intervenció de la Falange i de l'Advocacia de l'Estat, que han intentat obstaculitzar la consulta, han fet que el que havia de ser un referèndum simbòlic a nivell local i sense transcendència hagi provocat, tal com va dir l'alcalde d'Arenys de Munt, Carles Móra, "una reacció en cadena".

I és que des de fa unes setmanes les mostres de suport dels municipis catalans a Arenys de Munt no han parat. Al mateix temps, els pobles que s'han mostrat disposats a impulsar una consulta similar han crescut com a bolets. Així és com el mapa de les consultes sobre la independència de Catalunya va canviant cada dia, i encara canviarà més, a partir del 13 de setembre, quan es conegui el resultat del referèndum.

El primer poble que va anunciar oficialment una consulta com la d'Arenys de Munt va ser Seròs, però les adhesions s'han multiplicat. Argentona, Berga, Girona, Lleida, Sant Pere de Torelló, Calders, Caldes de Montbui, Sant Cugat del Vallès, Sant Vicenç de Calders, Manresa, Vilanova i la Geltrú, Santpedor, L'Estany, Santa Maria d'Oló, les Borges Blanques i Arbúcies són els municipis que imitaran Arenys. D'altres, com Figueres i Terrassa, de moment, han mostrat només el seu suport de forma institucional.

A més d'aquests pobles, cal afegir les entitats que ja s'han començat a mobilitzar per promoure les consultes arreu de Catalunya. Així, des d'Òmnium del Baix Camp ja han anunciat la seva presència el pròxim 13 de setembre a Arenys de Munt per observar com funciona l'organització i conèixer les dificultats tècniques i legals amb què es poden trobar. Després l'objectiu és impulsar la consulta als 28 municipis de la comarca.

Des de Decidim.cat. que agrupa alcaldes i càrrecs electes de diferents municipis catalans que aposten pel dret de decidir del poble català, han anunciat una trobada per al pròxim mes d'octubre. L'objectiu de la reunió serà facilitar informació a aquells alcaldes i regidors que vulguin donar suport o impulsar en els seus ajuntaments o pobles una consulta com la d'Arenys. La plataforma aplega més de 1.200 càrrecs electes d'arreu dels Països Catalans, amb més de 170 alcaldes i 450 municipis.

De la mateixa manera, la Plataforma pel Dret de Decidir, Catalunya Acció i Deumil.cat han anunciat la seva intenció de donar suport als municipis que vulguin emprendre una aventura com la d'Arenys.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.