Política

Montilla encarrega mesures de transparència als consellers

Donarà 15 dies perquè concretin iniciatives d’urbanisme i control de la Sindicatura de Comptes als municipis i es limitaran les donacions a fundacions de partits per part d’empreses que treballen amb l’administració

El president de la Generalitat i primer secretari del PSC, José Montilla, segueix fent passes per intentar abanderar una regeneració democràtica, després que el cas Millet i l’operació Pretòria hagin provocat una esquerda en la confiança dels ciutadans cap a la classe política. Si dissabte posava deures al PSC amb l’elaboració d’un contracte de servei públic, avui encarregarà un full de ruta per la transparència al seu executiu que haurà d’estar definit en quinze dies, amb l’objectiu que pugui entrar en vigor a l’inici del 2010.

Montilla va informar els seus socis de govern de la bateria de mesures que creu que s’han de posar en marxa i aquests li van donar el plàcet. El president va aprofitar el tradicional dinar de dilluns a la Casa dels Canonges amb el vicepresident Josep-Lluís Carod-Rovira i el conseller d’Interior, Joan Saura, per exposar les seves pretensions. Ahir Carod no hi era: es trobava a Andorra en una reunió de la Fundació Ramon Llull. A canvi, Montilla va convidar els presidents dels grups parlamentaris del tripartit: Joan Puigcercós (ERC) i Jaume Bosch (ICV). En lloc de Manuela de Madre hi va assistir el portaveu del PSC, Miquel Iceta. A més de les mesures de transparència van parlar de les negociacions sobre la reforma de l’impost de successions i de la necessitat que surti del Parlament aquesta legislatura una llei electoral, ni que sigui parcial.

Aprofitant la reunió de dimarts del govern, el president demanarà avui al conseller de Política Territorial, Joaquim Nadal, buscar alguna iniciativa que introdueixi més transparència en el procés de requalificacions de terrenys perquè es pugui seguir més clarament la pista dels canvis de propietari, així com la creació d’un registre públic dels convenis urbanístics i fórmules perquè una part de les plusvàlues que generen la venda de terrenys reverteixin en els municipis i no només en els propietaris.

Castells s’endú una bona part d’encàrrecs. Entre ells, l’agilització de la reforma de la llei de Sindicatura de Comptes perquè es reforci el seu paper i la transcendència dels informes. Juntament amb el titular de Governació, Jordi Ausàs, haurà de buscar els mecanismes per obligar els municipis a presentar els seus comptes davant la Sindicatura.

Pel que fa a les fundacions, Castells ja estava treballant juntament amb la titular de Justícia, Montserrat Tura, i el de Cultura, Joan Manuel Tresserras, en la introducció de mecanismes de control a les fundacions. En aquest sentit, hauran d’accelerar la redacció de la llei del protectorat de les fundacions.

El govern vol intensificar els mecanismes de control perquè les fundacions que reben diners públics no els puguin desviar a altres fundacions. Respecte a les fundacions dels partits, pretén limitar les donacions que facin empreses que treballen amb l’administració pública, així com prohibir donacions anònimes.

Els consellers hauran de presentar el disseny de les mesures en un termini de 15 dies. Per tal que puguin entrar en funcionament a principis del 2010 algunes es tramitaran via esmena a la llei d’acompanyament i d’altres en format de llei amb lectura única. El govern aprovarà avui un paquet de mesures per millorar la gestió dels contractes públics.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Pròxim Orient

Israel bombardeja el port iemenita d’Hodeida en represàlia per l’atac a Tel Aviv

Barcelona
Estats Units

L’equip de Biden ignora la pressió i assegura que continua en campanya

Barcelona
política

L’ANC potencia les estructures de país i “l’agenda per la independència”

barcelona
Xipre

El govern xipriota acusa Turquia de violar els drets humans a l’illa

Barcelona
Bangladesh

Més d’un centenar de morts en l’onada protestes estudiantils

Barcelona
Guerra a Gaza

Gairebé 39.000 palestins han mort des de l’inici de l’ofensiva a la Franja

Barcelona
política

Rovira tanca el cercle de retrobades amb la JERC abans dels dies decisius

barcelona
política

El Consell de la República, a punt per al retorn de Puigdemont

barcelona

El PSC es conjura perquè Paneque sigui alcaldessa de la ciutat

girona