Política

Zapatero defensa el terme 'nació' de l'Estatut i espera una sentència rigorosa i assumible per tothom

Anuncia que el nou model aeroportuari no es presentarà fins a finals del primer trimestre. El president del govern espanyol fa balanç del 2009 i assegura que durant l'any que ve es passarà de la recessió econòmica a la recuperació. Es fixa com a objectiu la creació de llocs de treball a finals del 2010

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha defensat el terme nació de l'Estatut i ha afirmat que espera que la sentència del Tribunal Constitucional sigui rigorosa i assumible per tothom.

Zapatero ha recordat que ell va votar a favor de l'Estatut al Congrés dels Diputats i, per tant, això demostra que considera constitucional el terme nació i els símbols nacionals que surten en el preàmbul del text català. Zapatero ha recordat que la Constitució preveu anomenar nacionalitats  les comunitats autònomes i, per tant, el Tribunal Constitucional (TC) hauria de considerar aquest aspecte per valorar la inconstitucionalitat o no del text. A més, ha assegurat que la sentència "no marcarà un abans i un després sobre l'Estatut, tot i que espero que sigui una gran sentència i rigorosa". A més ha afirmat que ell respectarà la resolució de l'alt tribunal, com també –ha dit– ho hauria de fer el PP i Mariano Rajoy al capdavant, que és qui ha recorregut el text al TC.

En aquest sentit, i preguntat per les pròximes eleccions catalanes, Zapatero ha vaticinat que el PSC "tindrà millors resultats del que sembla" i ha defensat la feina feta pels socialistes catalans i per l'actual president de la Generalitat. "Qui té la serietat i la coherència és Montilla i el PSC, i per això crec que les eleccions li aniran millor del que sembla", ha pronosticat.

El mandatari espanyol ha reconegut que les negociacions per aconseguir un acord en el nou model aeroportuarique determinarà la nova gestió de l'aeroport del Prat encara segueixen i que, per tant, "no hi ha data concreta" per a la presentació del nou model. De fet, ha pronosticat que el model no es presentarà fins a finals del primer trimestre.

Zapatero ha comparegut davant dels mitjans de comunicació després de la reunió del consell de ministres per fer balanç del 2009, any en què ha assegurat que la crisi s'ha manifestat "amb tota la seva cruesa" i ha assenyalat que "ha estat un any molt difícil". Zapatero ha definit els objectius, el rumb i el compromís del govern espanyol de cara al 2010, en què ha destacat que es passarà de la recessió a la recuperació econòmica. De fet, ha assegurat que l'objectiu és recuperar la creació de llocs de treball en l'última etapa del 2010.

En aquesta qüestió, Zapatero ha reconegut que no va estar "gaire encertat" amb el "debat estèril sobre si estàvem o no en crisi", una qüestió que va ser motiu de crítiques durant molt de temps, sobretot des de l'oposició, ja que al llarg del 2008 el president del govern espanyol va negar que hi hagués crisi. Ara, però, Zapatero ha assegurat que la lluita contra la crisi s'ha convertit en la seva "obsessió" i qualsevol altra qüestió, com per exemple si es tornarà a presentar a les eleccions del 2012, queda en un segon terme.

Una de les mesures que ha citat Zapatero com a importants de cara a fer front a la crisi és canviar el model econòmic, a més de destacar un pla d'austeritat per a l'administració pública, que ha anunciat que voldrà comentar amb el president del PP, Mariano Rajoy. De fet, Zapatero ha anunciat que demanarà una reunió amb el líder de l'oposició quan hi hagi oportunitats per pactar acords concrets, sobretot pel que fa a la llei d'educació.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Rovira nega cap “estructura paral·lela” i defensa les campanyes d’activisme d’ERC

barcelona
política

ERC abandonarà la negociació amb el PSC si no hi ha un acord a final de mes

barcelona
Estat espanyol

Barrabés diu que es va reunir amb Begoña Gómez i Pedro Sánchez a la Moncloa

Barcelona
política

La consellera Natàlia Mas predica a Madrid que el finançament singular no perjudica ningú

madrid
judicial

Interior ha rebut 21 peticions en un mes per al retorn de multes

barcelona
política

Arrenca el judici als vuit veïns del Raval encausats per escridassar Vox el setembre de 2020

Barcelona
Política

Registrada la reforma de la llei d’estrangeria per al repartiment de menors

barcelona
Estats Units

Biden insta a “refredar” l’ambient polític després de l’atemptat contra Trump

Barcelona
Política

L’ANC denuncia un atac “feixista” a la seu nacional de Barcelona

barcelona