Política

Protestants contra la verge generala

El cap de la base aèria de l'exèrcit espanyol a Saragossa –el general de brigada Santos Senra Pérez– farà "generala" la verge de la Soledat de la Real Cofradía del Santísimo Sacramento de Minerva y la Santa Veracruz, de LIeó, aquest diumenge, en un acte organitzat conjuntament amb l'Ajuntament de la ciutat i en el qual participarà l'alcalde, el socialista Francisco Fernández. La programació de la cerimònia i els actes paral·lels, alguns dels quals es faran a l'Ajuntament, han provocat les queixes dels protestants espanyols. Després d'una missa, la faixa del general Senra Pérez serà beneïda i se li posarà a la mare de Déu.

La Federació d'Entitats Religioses Evangèliques d'Espanya ha escrit una carta oberta a José Luis Rodríguez Zapatero –amb còpia a la ministra de Defensa, Carme Chacón i a Francisco Fernández– en què qualifica "d'anacronisme" el "sincretisme entre Estat i religió" que posa de manifest la cerimònia. El text també recorda que la Constitució estableix l'aconfessionalitat de l'Estat espanyol –"Cap confessió tindrà caràcter estatal", diu el text constitucional en l'article 16.3– i defensa la "laïcitat positiva" que el mateix Papa admet.

"La tradició de la identificació entre l'exèrcit espanyol i el catolicisme és molt fonda, però no pot ser que pesi més que les mateixes idees de l'actual govern, que està d'acord en la necessitat de separar Estat i Església, segons asseguren", adverteix Jorge Fernández, portaveu de la federació d'evangelistes. "Hem de tenir en compte que les forces armades són un poder de l'Estat, i hi ha un problema clar d'identificació confessional de l'exèrcit amb el catolicisme", assegura.

L'entitat ha decidit fer pública aquesta protesta per generar el debat "perquè s'està en un moment clau, amb el debat sobre la reforma de la llei de llibertats religioses, la introducció del debat sobre la laïcitat positiva i la presència de moltes altres religions", explica Fernández.

La carta adreçada a Zapatero també agita el fantasma del terrorisme islamista en insinuar que una identificació excessiva de l'Estat amb una religió determinada pot estimular una "guerra santa" contra un exèrcit "cristià".

"Nosaltres creiem que hi ha un espai per a la religió, però ha de ser d'igualtat, no de privilegi, i aquesta igualtat no existeix després de 30 anys de democràcia", sentencia el portaveu dels evangèlics.

L'afer es produeix poc després de l'intent del president del Congrés, el socialista José Bono, de dedicar una placa a la monja Maravillas de Jesús, que va provocar malestar intern en el grup parlamentari dels socialistes espanyols. 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

Trump escull el populista conservador Vance com a candidat a vicepresident

barcelona
política

Comín no podrà assistir al ple de constitució de l’Eurocambra

barcelona
judicial

Serret i Simó recusen Marchena i quatre magistrats més per manca d’imparcialitat

barcelona
estats units

El cap de Seguretat Nacional admet un “error” en la protecció a Trump

barcelona
estats units

Una jutgessa desestima el cas contra Trump per tenir documents classificats a casa

barcelona
Àfrica occidental

El Parlament de Gàmbia rebutja legalitzar la mutilació genital femenina

Barcelona
Política

Aixequen l’ordre de detenció a Gallardo però el fiscal eleva el cas al TC perquè no el veu amnistiable

barcelona
política

Rovira nega cap “estructura paral·lela” i defensa les campanyes d’activisme d’ERC

barcelona
política

ERC abandonarà la negociació amb el PSC si no hi ha un acord a final de mes

barcelona