Política

Els Estats Units estenen la mà a Rússia i l'Iran

Món

La promesa de canvi mundial de Barack Obama va començar a prendre ahir cos a Europa. El nou vicepresident dels Estats Units, Joe Biden, va anunciar a Munic, en el marc de la Conferència de Seguretat, els grans plans de l’administració nord-americana per a la política internacional. Adéu al concepte de món unipolar del govern de George W. Bush. “És per a mi un honor representar un nou govern, un nou to i tant de bo una nova era”, va destacar Biden.

El primer gran discurs de política exterior de l’administració Obama es va focalitzar en el necessari canvi de relacions de Washington amb el món. “Volem escoltar, demanar consell. La bona notícia és que els Estats Units volen fer encara més. La dolenta és que exigiran encara més dels seus aliats”, va raonar Biden, mentre concretava la seva petició d’ajuda en la guerra d’Afganistan o en l’acollida de presos de Guantánamo.

Convençuts
Els ponts de diàleg que va proposar traçar Biden des dels Estats Units van complaure altres líders presents a la conferència com la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president francès, Nicolas Sarkozy, que van emfasitzar la necessitat de “cooperació”.

Biden va avançar que els Estats Units estan “disposats a dialogar amb l’Iran” si aquest país decideix entrar en una fase de cooperació. “L’Iran ha de decidir si continua el camí de l’aïllament o si abandona els seus plans atòmics i el seu suport al terrorisme”, va precisar.

Mirant a Rússia
L’atenció també es va centrar en el missatge de Biden sobre Rússia. “Els darrers anys hem vist un perillós distanciament entre Rússia i els membres de la nostra aliança. És el moment de prémer el botó de reinici de les relacions”, va apuntar. Si bé els Estats Units mantindran el projecte d’un escut antimíssils a l’Europa de l’Est, que tant malestar va provocar a Moscou, Biden va concedir que aquest només es desenvoluparà en “cooperació amb els socis de l’OTAN i Rússia i només si resulta tecnològicament sensat i eficient des del punt de vista dels costos”. “L’OTAN i Rússia han de treballar junts” per combatre els talibans, per controlar el material nuclear i negociar el tractat d’armes estratègiques Start, va defensar Biden, que, no obstant això, es va desmarcar dels interessos russos subratllant que els EUA mai no reconeixeran Abkhàzia ni Ossètia del Sud com a païssos independents. Biden es reunirà avui amb el viceprimer ministre rus, Serguei Ivanov. Moscou ja ha avançat, però, que està disposada a revisar els acords de limitació de míssils i que no desplegaria coets a Kaliningrad si els EUA aturessin el seu escut a Europa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.