Política

Nova oferta de diàleg de l'esquerra abertzale

La il·legalitzada esquerra abertzale presenta, a la població navarresa d'Alsasua i a Venècia, d'un document en què s'aposta pel diàleg polític i per un procés democràtic sense violència

L'esquerra abertzale ha fet un nou pas en la seva estratègia d'allunyar-se de la violència en presentar un document on revindica la necessitat d'iniciar un procés polític "pacífic i democràtic" per obrir una nova etapa a Euskal Herria.

Un centenar de militants de l'esquerra independentista basca van escenificar a la localitat navarresa d'Altsasu, on es va fundar Herri Batasuna, l'aposta "sense reserves" per engegar una nova fase en la lluita per la independència del País Basc que s'ha de desenvolupar "sense violència ni ingerències, a través de les vies i mitjans exclusivament polítics i democràtics".

Punt d'inflexió
El document representa un punt d'inflexió en l'estratègia del moviment basc radical perquè constata que "la situació de violència i d'enfrontament armat s'ha allargat massa" i afirma que la prioritat és superar aquest escenari. L'esquerra abertzale considera que cal seguir els processos democràtics d'Irlanda del Nord i de Sud-àfrica, on es van utilitzar vies exclusivament pacífiques.

Amb aquesta declaració pública, els abertzales reafirmen la proposta d'Anoeta, que van presentar justament fa cinc anys, i defensen un possible procés de negociació entre ETA i l'Estat espanyol que culmini amb la "desmilitarització del país, l'alliberament dels presos polítics, el retorn dels exiliats, i un tractament just i equitatiu de totes les víctimes del conflicte".

"L'única via possible és la presó"

El ministre d'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, no dóna crèdit a aquesta proposta de l'esquerra abertzale, que ha qualificat de "més del mateix".

Segons Rubalcaba, l'única via possible per superar el conflicte a Euskadi és que ETA entregui les armes, i que els seus membres acabin a la presó.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.