Política

Els nacionalistes bascos fan pinya contra l'arrest d'Otegi

Dirigents del PNB s'uneixen a la manifestació contra els detencions d'abertzales d'aquesta setmana. Desenes de milers de persones participen a la marxa

La detenció aquesta setmana de 10 dirigents de l'esquerra abertzale per la seva suposada intenció de tornar al camp polític amb una nova Batasuna va reunir ahir en una manifestació a Sant Sebastià milers de persones que van denunciar, segons els convocants, "el bloqueig que vol imposar l'Estat a Euskadi". Més enllà del nombre de participants, és destacable la imatge d'unitat entre els nacionalistes bascos, que no es veia des de Lizarra.

La manifestació es va produir l'endemà que el jutge Baltasar Garzón decidís l'ingrés a la presó d'Arnaldo Otegi, històric de la formació il·legalitzada. S'hi va adherir tot l'arc polític nacionalista basc, inclòs el PNB, que, de fet, va enviar els tres màxims responsables de la formació a Biscaia, Guipúscoa i Àlaba. La participació en la manifestació d'aquest partit, que divendres va arribar a un pacte amb els socialistes per tirar endavant els pressupostos generals de l'Estat per l'any 2010, va suposar una ràpida resposta per part del govern central. El ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, va acusar el PNB d'estar defensant al carrer "una estratègia política i militar dissenyada per ETA" i a Otegi li va dir que, si vol fer política, té dues opcions: trencar amb ETA o convèncer l'organització que deixi de matar.

El president del PNB a Guipúscoa, Joseba Egibar, va replicar que el seu partit va participar en la manifestació per denunciar la "vulneració de drets", i no per "identificació amb ETA ni amb el pensament d'Otegi", va matisar. "Els que vulguin construir un futur en pau des de la paraula i el respecte als drets humans mereixen l'adhesió i el suport", va afegir. En representació d'Aralar, el parlamentari Mikel Basabe va defensar l'aposta per "donar pas a les vies polítiques amb més força que mai", perquè a la política "mai se li pot tancar la porta", va afegir. La marxa estava convocada per ELA, LAB, ESK, STEE-EILAS, EHNE i HIRU.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.