Política

Montilla acusa Mas de voler excloure "els altres" del catalanisme

El president es queixa que el candidat de CiU a la presidència de la Generalitat digui que vol "reconstruir" Catalunya

El president català, José Montilla, ha acusat aquest dilluns el líder de CiU, Artur Mas, de fer un "flac favor al país" en voler "excloure els altres" del catalanisme, un moviment ideològic que és "transversal" i que no és "ni hereditari ni una qüestió de sang".

En una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio, Montilla responia així a les afirmacions de Mas en l'acte de la seva proclamació com a candidat a la presidència de la Generalitat, aquest diumenge a Sant Benet de Bages. El president de la Generalitat ha insistit que, "a dia d'avui" , pensa esgotar la legislatura i convocar les eleccions per a l'octubre o el novembre. I després de les eleccions aspira a governar de nou amb "els mínims condicionants possibles".

Al president li ha dolgut que Mas parlés de la necessitat de "reconstruir" Catalunya, quan l'actual govern acaba d'inaugurar un nou aeroport, gestiona Rodalies de Renfe i ha inaugurat una part de la nova línia 9 de metro, segons la llista de Montilla.

"I malgrat tot això hi ha qui diu que estem arrasant Catalunya... Quina expressió més desafortunada! Arrasat està Haití. Aquí s'han fet infraestructures necessàries des de feia molts anys, com el canal Segarra-Garrigues i tantes altres (...) Aviat inaugurarem el Sincrotró, una gran instal·lació científica a prop de la Universitat Autònoma de Barcelona, i l'hospital de Sant Joan Despí finalment després de tants anys", ha explicat.

Montilla ha defensat que el seu govern treballa "construint el país, i fent-ho amb idees clares, amb modèstia i humilitat també".

En aquest punt, Montilla ha dit: "Hi ha invocacions que no són correctes, parlant de l'ADN, perquè el catalanisme no és un tema hereditari ni de sang, és un sentiment, però també és una convicció afortunadament transversal, de diferents forces polítiques".

El líder del PSC ha replicat així a Mas, que ahir va dir que els qui pensaven que CiU era "feble" i "dúctil" han pogut comprovar que "aquell gen anomenat convergent" és "dur de rosegar", perquè "en el seu nucli porta l'ADN de Catalunya", que fa que un "es sobreposi en els moments més difícils".

Per Montilla, aquest intent d'"excloure els altres" del catalanisme "fa un flac favor a Convergència, al catalanisme i al país", i l'ha instat a treballar per Catalunya "des de l'oposició", com també es pot fer des de les empreses o les ONG.

Sobre el fet que el PSC vagi per darrere de CiU en les enquestes, Montilla ha assegurat que és "possible" un tomb electoral a última hora, perquè "els vots no són de ningú, són dels ciutadans, són propietat seva i de cap partit, i els dipositen el dia de les eleccions. Fins aleshores ningú ha guanyat".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Pròxim Orient

Israel bombardeja el port iemenita d’Hodeida en represàlia per l’atac a Tel Aviv

Barcelona
Estats Units

L’equip de Biden ignora la pressió i assegura que continua en campanya

Barcelona
política

L’ANC potencia les estructures de país i “l’agenda per la independència”

barcelona
Xipre

El govern xipriota acusa Turquia de violar els drets humans a l’illa

Barcelona
Bangladesh

Més d’un centenar de morts en l’onada protestes estudiantils

Barcelona
Guerra a Gaza

Gairebé 39.000 palestins han mort des de l’inici de l’ofensiva a la Franja

Barcelona
política

Rovira tanca el cercle de retrobades amb la JERC abans dels dies decisius

barcelona
política

El Consell de la República, a punt per al retorn de Puigdemont

barcelona

El PSC es conjura perquè Paneque sigui alcaldessa de la ciutat

girona