Política

Zapatero admetrà “algunes” al·legacions del govern català

Ni fred ni calor. Les objeccions presentades divendres pel govern català al model de finançament presentat el passat 30 de desembre per l’executiu de José Luis Rodríguez Zapatero no han provocat un gran rebombori a les files del PSOE, si bé Zapatero va admetre ahir davant la seva direcció que està disposat a considerar “algunes” d’aquestes al·legacions.
Entre els punts que el ministeri està més disposat a retocar, després d’un primer estudi del document remès per la conselleria d’Economia, hi ha la recerca d’una fórmula perquè Catalunya no surti perjudicada després de la seva aportació solidària. El respecte per l’anivellament i el principi d’ordinalitat, doncs, són ara els punts amb els quals el govern espanyol pretén cedir i donar per més o menys satisfetes les aspiracions catalanes.

A la reunió d’ahir del PSOE, Miquel Iceta va ser l’encarregat de defensar les observacions catalanes davant el sanedrí socialista tot alertant que el govern de Montilla seguirà negociant amb “fermesa” i va afegir que “l’obsessió” del PSC es fer costat a l’executiu català en aquest objectiu. “La negociació no ha acabat”, va insistir el dirigent català, seguint l’argumentari que el conseller Antoni Castells ha recomanat per forçar fins al final la negociació.

Mentrestant, Zapatero continua entestat a tancar un acord en les properes setmanes, encara que el mateix president espanyol va insistir ahir que l’acord definitiu encara requerirà esforços importants, però no va precisar si això vol dir que les objeccions catalanes continuen sent el principal escull per arrodonir l’entesa.

Més aviat Zapatero va donar a entendre que la dificultat se centra ara a trobar la manera d’encabir en el futur sistema les diferents al·legacions presentades pels quinze presidents autonòmics que les darreres setmanes han desfilat per la Moncloa. De fet, la ronda acabarà aquesta setmana mateix amb la reunió que Zapatero mantindrà dimecres amb els presidents de les ciutats de Ceuta i Melilla.

Xifres, la setmana vinent
Fins que no conclogui les trobades, el cap de l’executiu central no té previst donar a conèixer les xifres que l’Estat aportarà al nou model. Així doncs, és possible que els números no es coneguin fins la setmana vinent, i no aquesta setmana com inicialment havia avançat Zapatero.

De moment, però, es manté en el calendari la convocatòria del Consell de Política Fiscal i Finançera (CPFF) per a finals de gener. El pretext de la direcció socialista estatal és que l’acord ha de ser immediat perquè les autonomies estan ofegades i necessiten de forma urgent un finançament addicional, però també el cert és que Zapatero vol tenir resolt el litigi davant l’horitzó electoral a Euskadi, i sobretot a Galícia. I la campanya comença el 13 de febrer.

A Catalunya, ERC diu que la pressa no és excusa perquè hi hagi un mal acord. L’executiva d’ahir va reiterar que Catalunya s’ha de plantar si les xifres que Zapatero posa no són bones. Es tractaria de no signar l’acord i continuar negociant amb el govern espanyol, un escenari de conflicte polític que el president de la formació, Joan Puigcercós, ha dibuixat al president de la Generalitat, José Montilla, en diverses ocasions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.