Política

CiU i ERC veuen "insuficient" que el Parlament es limiti a demanar la renovació del TC

Reclamen que el TC es declari incompetent per dictar sentència sobre l'Estatut

CiU i ERC han considerat avui "insuficient" la proposta del president de la Generalitat, José Montilla, en què es proposa que al ple de la setmana que ve, tripartit i federació nacionalista aprovin una resolució que es limiti a demanar la renovació dels quatre magistrats del Tribunal Constitucional (TC) el mandat dels quals va expirar el 2007.

Els portaveus parlamentaris de les dues forces, Oriol Pujol i Anna Simó, han coincidit a sol·licitar que el text del Parlament inclogui una proposta de reforma de la Llei Orgànica que regula l'alt tribunal, per impedir que es dicti sentència sobre els Estatuts que siguin ratificats.

Pujol ha reclamat també que la resolució catalana demani la recusació dels magistrats amb mandat expirat i que el TC es declari incompetent per dictar sentència sobre l'Estatut. Simó ha expressat que els republicans s'oposen que el Parlament voti un text que pugui donar legitimitat al TC per dictar sentència, ja que segons la seva opinió no la té.

Per Simó, cal incorporar a la llei del TC la limitació de mandats dels seus magistrats, la retirada de la seva capacitat de votar una vegada s'hagi acabat el seu mandat, i que sobre estatuts ja ratificats, el TC no hauria de poder dir res.

La portaveu d'ICV-EUiA, Dolors Camats, ha apostat per una resposta unitària del Parlament sobre la "incapacitat" del TC per emetre sentència, i ha anunciat que presentaran una proposició de llei al Congrés perquè els magistrats del TC que expirin el seu mandat siguin substituïts "immediatament".

Des de C's, el seu president, Albert Rivera, ha assegurat que no participaran d'un front unitari català que pressioni el TC, tot i que ha dit que Montilla té l'obligació de contactar amb tots els partits.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.