Política

Catalunya podrà convocar referèndums amb la llei de consultes populars que aprovarà dimarts

El govern, el Parlament i els municipis podran convocar referèndums sobre qualsevol qüestió en l'àmbit de les competències de la Generalitat després que dimarts que ve s'aprovi la llei de consultes. No és clar quantes signatures caldran per demanar convocar-ne un però, segons ha informat Catalunya Ràdio, aquesta xifra se situaria en 210.000 firmes, més o menys el 3% de la població.

Es tracta d'una de les normatives insígnia d'ERC, que ha costat mesos de negociacions amb els socis del PSC. La llei, fruit del desplegament de l'Estatut, serà un instrument per promoure el dret a decidir i per lluitar contra la desafecció política. Així ho ha explicat a l'emissora pública catalana el conseller de Governació i Administracions Públiques, Jordi Ausàs.

En el cas del govern, haurà de ser a proposta del president de la Generalitat. Al Parlament ho hauran de sol·licitar 27 diputats o dos grups parlamentaris. Els municipis també tindran la potestat de consultar la ciutadania sobre qüestions d'àmbit general. Cal, però, que es coordinin el 10% del total de municipis catalans, que han de representar 500.000 habitants.

En tots els casos, el Parlament sempre hi haurà de donar el vistiplau per majoria absoluta. No obstant això, l'última paraula la tindrà l'Estat. Haurà d'autoritzar o denegar la consulta, d'acord amb la Constitució.

Les consultes no seran vinculants, però el govern haurà d'explicar davant del Parlament la seva posició sobre la qüestió consultada una vegada es coneguin els resultats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.