Política

Els eurodiputats catalans i el govern rebutgen la manifestació Deu Mil a Brussel·les

Els eurodiputats de CiU, el PSC i el PP i la delegada del govern davant la Unió Europea no donen suport a la manifestació Deu Mil a Brussel·les per l'Autodeterminació del 7 de març. Raül Romeva, d'ICV, és l'únic eurodiputat català que defensa la protesta, tot i que no hi participarà. El convergent Ignasi Guardans aposta per "seduir en comptes d'exigir" a Europa, el socialista Raimon Obiols critica que Catalunya es presenti "com un poble oprimit a la recerca de la seva independència contra un jou colonial" i el popular Alejo Vidal-Quadras opina que "si la gent es vol manifestar per una cosa absurda té tot el dret de fer-ho" i que "proposar disbarats forma part de la llibertat".

Només l'ecosocialista Romeva troba "molt interessant" proclamar a Brussel·les "que la UE és molt més que una suma d'Estats". "Europa es construeix amb els seus pobles i ciutadans, la idea de l'Estat-nació és completament arcaica i condemna la UE a fracassar", defensa l'eurodiputat d'Iniciativa. Romeva, però, no assistirà a la manifestació del 7 de març.

Obiols rebutja que Catalunya es presenti a Europa "com un poble oprimit a la recerca de la seva independència contra un jou colonial" i reivindica que es projecti la imatge "d'un país d'avançada que té un nivell d'autogovern molt ampli però encara insatisfactori". L'eurodiputat socialista reclama "que es respecti el dret a no manifestar-se", es proclama "europeista i federalista europeu" i critica els que aposten per "crear noves fronteres".

Convèncer amb seducció
Guardans assegura que té "un gran respecte per aquells que vulguin fer l'esforç de viatjar tants quilòmetres per anar a proclamar els seus ideals i el que volen per al futur de Catalunya". No obstant, aposta per convèncer a Europa "amb la seducció" i "no amb l'exigència, el mal humor, la protesta, la demanda i la denúncia".

Vidal-Quadras defensa que "si la gent es vol manifestar per una cosa absurda té tot el dret de fer-ho" i que "proposar disbarats forma part de la llibertat". L'eurodiputat del PP recorda que el president del Parlament Europeu, Hans-Gert Pöttering, va advertir en la seva visita a Barcelona el 26 de gener que la independència de Catalunya seria "profundament pertorbadora" per als 27. "La Unió Europea es basa en l'estabilitat interna dels Estats membres i un procés de divisió o desintegració seria profundament pertorbador", opina Vidal-Quadras, que creu que Catalunya és "molt més forta a Europa formant part d'un Estat membre gran i influent com és Espanya que anant ella soleta".

Terrón: "No sé què vénen a reivindicar"
També la delegada del govern de la Generalitat davant la UE, Anna Terrón, ha carregat contra la protesta 10Mil a Brussel·les per l'Autodeterminació i l'ha menyspreat avisant els organitzadors que "a Brussel·les les manifestacions són diàries i estan perfectament integrades en el paisatge". "No sé què vénen a reivindicar, si és la presència de Catalunya i del català crec que això ja està perfectament reconegut en l'àmbit europeu", els ha retret Terrón, advertint que "seria molt trist que Catalunya es convertís en el típic cas particular empipador a Brussel·les".



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Trobada Puigdemont-Junqueras a l’exili

barcelona
política

Junts manté que Puigdemont tornarà a pesar del “cop de toga” del Suprem

barcelona
estats units

El Suprem fa guanyar temps a Trump en deixar obert el límit de la seva immunitat

barcelona
Ucraïna

Kíiv desarticula un grup subversiu que volia prendre el Parlament

barcelona
unió europea

Brussel·les diu a Meta que no pot cobrar per a evitar l’ús de les dades personals

barcelona
judicial

Juvillà renuncia a l’amnistia i porta la seva causa a Estrasburg

barcelona
política

La JEC deixa Comín, per ara, sense l’acta d’eurodiputat

barcelona
guerra a gaza

Israel allibera el director de l’hospital Al-Shifa després de set mesos detingut

barcelona
política

Aproven la moció de censura per fer fora l’alcalde de Puigverd de Lleida, Josep Solsona

Puigverd de Lleida