Política

Iceta vol consensuar amb CiU els candidats catalans al Tribunal Constitucional

El viceprimer secretari i portaveu del PSC, Miquel Iceta, ha ofert avui a CiU que, d'acord amb la unitat catalana pel finançament, el tripartit pacti amb la federació nacionalista dos candidats de consens per formar part del Tribunal Constitucional. En una entrevista concedida a EFE, Iceta ha revelat que hi ha un cert acord entre els partits perquè el Parlament elegeixi els seus candidats el dia 26 de setembre, pel que ha emplaçat CiU i la resta de partits catalans a "una negociació modèlica" que permeti designar dos juristes "de prestigi".

"En aquest procés no poden jugar de cap manera quotes de partit, sinó el prestigi dels candidats", ha comentat Iceta, que ha admès que aspira que una d'aquestes dues persones sigui designada membre del Tribunal Constitucional, un organisme que analitza la constitucionalitat del nou Estatut.

"La nostra voluntat és consensuar els dos noms. Que no es pugui dir que CiU n'ha presentat un i el Govern, un altre", ha remarcat el portaveu socialista, que ha donat per fet que els aspirants que designi el Parlament tindran una visió "autonomista i federalista".

Iceta ha destacat que els aspirants han de ser "de primeríssim nivell" per així "prestigiar" un Tribunal en què s'han donat recusacions creuades, i ha dit que no renuncia a aconseguir una proposta "unànime". Tot i això, Iceta ha assegurat que un partit no pot dir que li agradaria un tribunal amb una o una altra composició i ha de ser "molt respectuós" amb el Poder Judicial.

El portaveu del PSC ha confiat que la negociació sobre els dos candidats al Tribunal Constitucional es porti durant aquestes tres setmanes de forma "discreta" i al "màxim nivell", i que no caigui en filtracions de noms, com va succeir en negociar la composició de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. "Per respecte a aquestes persones, al Parlament, al Senat i al propi Tribunal Constitucional, convé que fem un esforç de negociació modèlica", ha insistit.

Encara que el procediment d'elecció dels aspirants a formar part de l'Alt Tribunal no està regulat pel Parlament, està previst que la Mesa de la Cambra proposi que siguin elegits per la Comissió Primera del parlament català.

L'elecció de candidats al TC

El Senat ha demanat als Parlaments autonòmics que li facin arribar la seva proposta de candidats a l'Alt Tribunal abans del 29 de setembre.

Cada comunitat pot presentar dos candidats, el que suma 34 aspirants, dels quals només quatre seran elegits pel Senat per majoria qualificada.

Al marge dels 4 membres del TC que designarà la Cambra Alta després de la proposta de les comunitats, els vuit membres restants del Tribunal Constitucional s'elegeixen de la següent manera: el Congrés n'escull 4, el Consell General del Poder Judicial en selecciona 2 i el Govern, 2 més.

En aquest sentit, Iceta ha argumentat que ja que Catalunya "va patrocinar" la reforma del Senat perquè les comunitats poguessin elegir alguns membres del Tribunal Constitucional, la seva proposta ha de ser "impecable".

 

 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.