Política

Massacre de l’OTAN a l’Afganistan

Un bombardeig de les forces internacionals contra els talibans mata almenys 90 persones, entre elles molts civils

Un bombardeig de l’OTAN a la província de Qonduz, al nord de l’Afganistan, va causar ahir almenys 90 morts, entre els quals diversos civils, segons fonts hospitalàries.

L’atac, que les tropes internacionals van llançar presumptament contra combatents talibans que havien robat dos camions del govern afganès plens de combustible, pot revifar encara més l’hostilitat de la població envers la presència militar estrangera.

L’OTAN va afirmar en un primer moment que totes les víctimes eren talibans, però més tard va admetre que entre els morts i ferits hi havia molts civils. Habitants dels pobles de la zona bombardejada van explicar que familiars seus que estaven omplint recipients amb combustible dels camions van morir cremats.

Tot i que les forces de l’OTAN van anunciar mesures per evitar la mort de civils, les massacres “per error” se segueixen produint. Això perjudica la imatge dels dirigents del país, acusats pels talibans d’obeir Washington.

Condemna presidencial
El president afganès, Hamid Karzai, va condemnar l’atac en un comunicat. “Cap civil ha de resultar afectat durant les operacions militars [...]. Tenir civils com a objectiu és inacceptable en qualsevol circumstància”, deia el text. L’oficina del president va anunciar que havia posat en marxa una investigació del greu incident.

Una portaveu de la Força Internacional d’Assistència a la Seguretat (ISAF) va explicar que les autoritats afganeses van alertar l’OTAN que els havien robat dos camions de combustible i que l’Aliança els va localitzar a la zona de Qonduz. “Després d’observar que només hi havia insurgents a la zona, el comandant local de la ISAF va ordenar bombardejos que van destruir els camions i van matar un gran nombre de rebels. El bombardeig era contra els insurgents”, va remarcar la portaveu. Però més tard, un oficial de l’ISAF va indicar que després d’investigar els fets, i “segons la informació rebuda, sembla que entre les víctimes hi ha molts civils”.

Alguns governs que tenen tropes a l’Afganistan, com el de Londres, es van afanyar a demanar una investigació. El ministre britànic d’Exteriors, David Miliband, va dir que “és vital la unió entre l’OTAN i el poble afganès”.

El bombardeig es va produir prop de la frontera amb Tadjikistan, en una zona on estan desplegats soldats alemanys i on els atacs dels talibans han augmentat els últims mesos.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.