Política

Obama demana paciència al seu país per sortir de la crisi

Estats Units

El president dels Estats Units, Barack Obama, ha fet una crida a la paciència i la responsabilitat dels ciutadans per sortir de la crisi econòmica que viu el país, al seu discurs davant les dues cambres.

Al seu parlament, Obama ha assegurat que "el que fa falta ara és que aquest país s'uneixi, afronti amb valentia els desafiaments i ens fem responsables del nostre futur una vegada més".

També ho ha aprofitat per llançar una dura crítica contra la situació econòmica que ha heretat del seu predecessor, George W. Bush, "un dèficit d'un bilió de dòlars, una crisi financera i una recessió molt costosa".

Però ha recordat que la responsabilitat de la crisi ha estat de tots. "La nostra economia no ha entrat en crisi de la nit al dia, ni tots els nostres problemes van començar quan el mercat immobiliari va rebentar i es va enfonsar el mercat borsari... Ens vam moure per gastar més diners i acumular més deute, com a individus i com a govern, com mai havia passat abans".

El president nord-americà ha promès que les mesures que ha començat a posar en marxa faran efecte. Entre elles, ha mencionat el pla d'estímul econòmic valorat en 787.000 milions de dòlars i el pla de rescat financer, així com la seva iniciativa per ajudar els propietaris d'habitatges. També ha demanat al Congrés que li presenti aviat propostes per emprendre la reforma del sistema regulador.

Dijous presentarà el seu primer projecte de pressupost, que ha assegurat que "reflectirà la crua realitat" econòmica actual, i que tothom, inclòs ell mateix, "haurà de sacrificar algunes prioritats per a les quals ara no hi ha diners".

Obama ha promès retallar la meitat del dèficit pressupostari en quatre anys. Per fer-ho, retallarà, per exemple, els contractes sense licitació pública a la guerra de l'Iraq i les inversions en projectes de Defensa que s'arrosseguen des de la Guerra Freda.

Davant la prioritat de l'economia, la política exterior no ha tingut cabuda al discurs. El president ha assegurat que properament presentarà una proposta per acabar la guerra a l'Iraq "de manera responsable". "Amb paraules i obres estem mostrant al món que ha començat una nova era d'implicació", ha assegurat el president nord-americà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.