Política

El TC descarta dictar dijous la sentència sobre l’Estatut

El tribunal dóna tres dies a les parts perquè responguin a la seva negativa de declarar-se incompetent

El viacrucis que travessa l’Estatut al Tribunal Constitucional s’està enrevessant amb els recursos presentats contra el tribunal i el seu tràmit de renovació, però si una cosa és clara és que difícilment demà es podrà dictar la sentència. Fonts del Constitucional assenyalen que, jurídicament, no hi ha problemes per fer-ho malgrat els moviments dels últimes dies. No obstant això, el que més pesa és la dificultat per resoldre sobre aquest afer, encara que sigui amb una votació article per article, en una primera exploració.

Els plans per a aquest dijous segueixen sent els mateixos: el ple que hi ha convocat és monogràfic sobre l’Estatut, i la presidenta, María Emilia Casas, presentarà una proposta de resolució, la setena, menys dura que la del magistrat conservador Guillermo Jiménez. Amb tot, és difícil assolir una votació el primer dia si es vol arribar a un desenllaç.

Tres dies... o més
D’altra banda, ahir el tribunal va donar tres dies a les parts implicades en el procés perquè es posicionin sobre l’últim recurs del govern de la Generalitat i del Parlament de Catalunya en referència a la negativa del mateix TC a declarar-se incompetent per dictar sentència sobre l’Estatut. Govern i Parlament havien plantejat aquesta qüestió durant el mes passat perquè consideraven que al tribunal li mancava legitimitat pel fet de tenir quatre magistrats amb el mandat caducat; un cinquè, difunt, pendent de substitució, i un altre membre, recusat en la deliberació estatutària. El Constitucional assenyalava que és competent per resoldre perquè els magistrats mantenen les seves funcions tot i el mandat caducat.

Les institucions catalanes creuen que la decisió del TC no està fonamentada i per això han tornat a recórrer. Ara són l’advocacia de l’Estat, el fiscal general i els set recurrents contra l’Estatut –PP, defensor del poble i 5 comunitats– els que s’han de posicionar sobre l’afer. Tenen tres dies per fer-ho des del moment que se’ls notifiqui. Després, el TC en tindrà dos més per respondre, però mentrestant pot continuar deliberant i, fins i tot, resolent sobre l’Estatut, perquè els recursos, segons la llei del tribunal, “no tenen efecte de suspensió”.

L’altre capítol de l’estira-i-arronsa es viu al Senat, on s’hauria de fer la renovació del tribunal. Ahir, el PP va presentar un recurs a la cambra alta contra la decisió de la mesa de vetar un dels seus candidats al TC, Enrique López.

L’acord de la mesa per descartar López assenyalava que aquest exvocal del Consell General del Poder Judicial no té els 15 anys d’experiència que, segons la Constitució, ha de tenir un futur magistrat. El PP denuncia que, en el text de la mesa, es fa referència a l’article 158.2 de la Carta Magna. I del que parla aquest punt de la Constitució és del fons de compensació territorial. Des del grup popular destaquen que és el 159.2 el que estipula les característiques dels magistrats, punt al qual s’agafen per recórrer.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

Biden demana la prohibició de l’arma amb què van disparar contra Trump

barcelona
Guerra a Europa

Rússia i Ucraïna intercanvien 95 presoners de guerra

Barcelona
regne Unit

Carles III presenta l’agenda reformista del nou govern laborista

barcelona
Tailàndia

Troben sis estrangers enverinats en un hotel de luxe de Bangkok

Barcelona
Política

Mor Alfons Llorenç, periodista i polític que va participar en la reconstrucció del País Valencià

judicial

El jutge del cas Pegasus no preveu amnistiar, per ara, l’exdirectora del CNI

barcelona
Memòria democràtica

Restituïm avisa que no renunciarà al nom de Salvat-Papasseit per a la plaça del Virrei Amat

Barcelona
Unió Europea

El TGUE conclou que la CE no va ser transparent sobre la compra de vacunes

Barcelona
política

Cinc grups reediten el cordó parlamentari contra l’extrema dreta

barcelona