Política

Obama planta cara

El president espera més pressió diplomàtica mundial per desactivar l’amenaça de Pyongyang

El president dels Estats Units, Barack Obama, va fer ahir una pausa en la seva agenda d’homenatges i commemoracions amb motiu del Dia dels Caiguts als EUA per condemnar “la imprudència” que suposa la prova nuclear de Corea del Nord. Obama va afirmar que es tracta d’un “assumpte molt preocupant per a totes les nacions”, ja que “amenaça la pau i la seguretat” mundial, i va instar la comunitat internacional a “respondre” unida i actuar d’urgència. Durant els últims anys s’han endurit les sancions econòmiques i diplomàtiques a Pyongyang, però ara ja està tan aïllat que hi ha poques opcions de càstig i Obama no va fer cap recomanació.
Per Obama, Corea del Nord “està desafiant de manera directa i imprudent la comunitat internacional. La seva conducta augmenta les tensions i deteriora l’estabilitat del nord-est d’Àsia”.

La prova nuclear nord-coreana suposa un repte diplomàtic per al president nord-americà en un moment en què està treballant per aturar el programa d’enriquiment d’urani de l’Iran.

Quan Obama va arribar a la Casa Blanca va dir que estava disposat a estendre la mà a aquells països que obrissin el puny, una proposta que trencava amb la política d’unilateralitat del seu predecessor, George W. Bush. Però, de moment, la seva política de mà estesa no està tenint gaire èxit amb Corea del Nord i l’Iran, que avancen en els seus programes nuclears aliens a l’oferta de diàleg.

El president Obama va dir que la seva administració treballaria amb el Consell de Seguretat de l’ONU, que es va reunir ahir a la nit d’urgència, a petició del Japó i Corea del Sud, per fer front al nou conflicte diplomàtic.

Pyongyang havia amenaçat des de feia temps que duria a terme una altra prova nuclear i, tot i que l’enviat especial dels EUA a la regió, Stephen Bosworth, va alertar que Corea del Nord hauria de fer front a les conseqüències, el cert és que Washington tenia poca cosa a fer per aturar-ho. Ara la qüestió és mesurar les opcions que Obama té al seu abast. Té intenció de treballar amb la comunitat internacional per augmentar la pressió diplomàtica sobre Pyongyang i els EUA encara podrien ressuscitar les converses a sis bandes amb Corea del Nord. I, tot i que ni l’anterior administració ni aquesta han retirat de la taula l’opció de l’acció militar, de moment es continua apostant per una “diplomàcia intensiva”.

Segons els observadors nord-americans, aquesta última prova nuclear forma part d’un intent de Pyongyang d’aturar qualsevol interferència externa al seu procés de “transició”. Però també persegueix l’objectiu de guanyar l’atenció de l’administració Obama per pressionar perquè Corea del Nord tingui un lloc en la seva agenda política.

La prova nuclear sorprenia Obama enmig de les celebracions del Memorial Day, la jornada per honorar els soldats morts. Obama va assistir a la tradicional cerimònia al cementiri nacional d’Arlington, on va dir que les forces nord-americanes “són el millor d’Amèrica” i va reiterar que només enviarà soldats a la guerra “si és estrictament necessari”. En el seu primer Memorial Day com a president, Obama va esquivar la controvèrsia racial i també va retre homenatge als soldats afroamericans que van lluitar durant la Guerra Civil nord-americana.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Pròxim Orient

Israel bombardeja el port iemenita d’Hodeida en represàlia per l’atac a Tel Aviv

Barcelona
Estats Units

L’equip de Biden ignora la pressió i assegura que continua en campanya

Barcelona
política

L’ANC potencia les estructures de país i “l’agenda per la independència”

barcelona
Xipre

El govern xipriota acusa Turquia de violar els drets humans a l’illa

Barcelona
Bangladesh

Més d’un centenar de morts en l’onada protestes estudiantils

Barcelona
Guerra a Gaza

Gairebé 39.000 palestins han mort des de l’inici de l’ofensiva a la Franja

Barcelona
política

Rovira tanca el cercle de retrobades amb la JERC abans dels dies decisius

barcelona
política

El Consell de la República, a punt per al retorn de Puigdemont

barcelona

El PSC es conjura perquè Paneque sigui alcaldessa de la ciutat

girona