Política

Es rifen nou cadires al Parlament basc

Eleccions basques

El Parlament basc està de reformes. I no és cap metàfora. Aquests dies es reparen alguns dels desperfectes ocasionats durant la passada legislatura. Cal deixar noves les 75 cadires que hi ha a la cambra de Vitòria, que, segons vaticinen totes les enquestes, d’aquí a unes setmanes seran ocupades per representants de set formacions polítiques diferents: PNB, PSE-PSOE, PP, EA, EB, Aralar i UPyD. Els mateixos sondejos asseguren que cap d’aquests partits aconseguirà més de 30 escons en les eleccions del proper 1 de març.

Per tant, comicis renyits i tots pendents dels acords entre formacions. Si superar en vots i en escons el candidat penebista, Juan José Ibarretxe, és missió gairebé impossible fins i tot per al lider del PSE, Patxi López, enviar l’actual lehendakari a casa gràcies a un pacte de govern que assoleixi la màgica xifra de 38 parlamentaris –majoria a la cambra– és a l’abast d’uns quants.
De fet, la principal estratègia del PNB en aquesta campanya és alertar una vegada rere l’altra d’un d’aquests possibles pactes. Els penebistes perjuren que PSE i PP han acordat entendre’s després de l’1-M. Si l’advertència és certa i el pacte existeix, l’absència a la cambra de l’esquerra abertzale –per primera vegada– facilita les coses als partits amb seu a Madrid. Aplicant la llei d’Hont, el 2005, si EHAK no hagués concorregut als comicis, 5 dels seus 9 escons haurien anat a parar a la coalició –ara aparcada– PNB-EA, 2 al PSE i 2 al PP. Socialistes i populars haurien obtingut el mateix nombre de parlamentaris que el tripartit. Per això ara prenen tanta importància les cadires que per ordre judicial els independentistes deixen lliures a Vitòria.

La província clau és Guipúscoa, on EHAK va recollir més de 70.000 vots i 5 escons. “Si guanyem en terres guipuscoanes, podem guanyar les eleccions”, asseguren des del PSE, i donen per fet que passaran de 5 a 7 o 8 escons. Els socialistes van imposar-se a Sant Sebastià i rodalia en les últimes generals, però cap enquesta els dóna la victòria en aquestes autonòmiques. Les eleccions basques són una altra història. El PNB confia a fer-se seus alguns suports abertzales gràcies al vot de la por a un govern espanyolista; d’aquí la seva estratègia electoral de relacionar contínuament PSE i PP.

La importància d’un alabès
L’altre punt clau és Vitòria. Àlaba no té ni la meitat d’habitants que Guipúscoa i ni una quarta part que Biscaia. Tot i això, posa en joc els mateixos parlamentaris: 25. Tenint en compte que el 80% dels alabesos viuen a la capital, el resultat final és que els veïns de Vitòria reparteixen 20 escons. El 2005 PNB, PSE i PP van aconseguir pràcticament el mateix tant per cent de vots a la ciutat, amb els penebistes –que s'imposen als pobles de la província– un xic per sota. En aquells comicis, la dretana i desapareguda Unidad Alavesa va aconseguir més de 3.000 vots, però cap escó. I aquesta és l’esperança dels penebistes: que a Àlaba UPyD robi vots a socialistes i populars obtenint a canvi només un escó, el que li atorguen totes les enquestes.

A Biscaia, tradicional feu del PNB, els socialistes esperen esgarrapar escons gràcies a l’absència de l’esquerra abertzale i a la més que probable pèrdua de vots del PP. Els penebistes confien també aquí en el partit de Rosa Díez, que no obtindria ni un sol parlamentari, però que robaria suports a PSE i PP.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
veneçuela

L’oposició denuncia una persecució política “a nivells inhumans”

barcelona
sudan

L’Acnur alerta de la situació dels dotze milions de desplaçats

barcelona
política

El govern d’Illa: Tècnics, a mida dels socis i pendents de quants ‘surten de l’ombra’

barcelona
política

Puigdemont justifica la fugida per l’operatiu policial “preparat” per impedir que parlés al Parlament

barcelona
tribunals

En llibertat el tercer mosso detingut per facilitar la fugida de Puigdemont

barcelona

Illa afirma que governarà per a “tots els catalans” amb l’objectiu d’“unir i servir”

BARCELONA
política

Torra i Borràs demanen que s’aixequi la suspensió de sou i feina als mossos investigats

barcelona

Els Bombers de Girona pendents de judici per l’1-0 demanen l’amnistia

GIRONA
bangladesh

El cap del Tribunal Suprem dimiteix davant les noves protestes

barcelona