Política

ERC s'alia amb ICV per criticar el TC malgrat Montilla

Joan Ridao recorda que l'alt tribunal s'ha convertit en un terreny "de guerra civil" entre el PSOE i el PP i que no es pot demanar a Catalunya que acati la sentència de l'Estatut

Els socis se li revolten a José Montilla amb crítiques dures al Tribunal Constitucional que depassen el terreny i les formes marcades pel president de la Generalitat per afrontar la sentència de l'Estatut. Malgrat que sovint s'enfronten entre ells –com s'ha vist recentment en el debat sobre l'impost de successions–, ERC i ICV coincideixen aquests dies a deslegitimar l'alt tribunal, obviant les desautoritzacions del president i primer secretari del principal partit del govern.

El president d'ICV i conseller d'Interior, Joan Saura, va obrir foc aquest divendres a primera hora del matí, des de Madrid, reclamant que tots els magistrats del TC dimiteixin en bloc. A la mateixa hora, el secretari general d'ICV i diputat al Congrés, Joan Herrera, transmetia el mateix missatge en una entrevista a TV3. Hores després, des d'Andorra, Montilla replicava que aquesta posició no era en absolut la del govern, que segons el seu president creu en la constitucionalitat de l'Estatut i en la legitimitat del TC, i confia en una sentència favorable a Catalunya, que no farà "passos enrere".

L'esbroncada, però, no ha tingut cap efecte. Aquest dissabte, Joan Herrera ha estat proclamat oficialment cap de llista d'ICV per a les eleccions de l'any que ve al Parlament i, per tant, substitut de Saura en un eventual tercer tripartit. I en el seu primer discurs hi ha insistit: els magistrats del TC haurien de plegar. Només Saura, en presentar-lo ja com a candidat, s'ha abstingut de comentar l'afer.

Paral·lelament, era Joan Ridao qui també carregava contra el tribunal. Pel secretari general d'ERC, el TC s'ha convertit en un terreny "d'enfrontament guerracivilista" entre el PSOE i el PP i està "polititzat i caducat". En aquestes circumstàncies, "no es pot demanar a Catalunya que acati la sentència i encara menys que consideri legitimat el tribunal".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.