Política

CiU retalla la distància amb el PSC i Trias és de nou el líder més valorat

ERC és l’únic grup que puja en intenció de vot segons el baròmetre municipal del juny

Nou toc d’atenció a Jordi Hereu. CiU continua retallant distàncies amb el PSC en intenció de vot i Xavier Trias segueix al capdavant pel que fa a lideratge polític. Això és el que reflecteix l’últim baròmetre municipal fet el juny passat amb entrevistes a 799 barcelonins. Segons el sondeig, si es fessin ara eleccions municipals, el PSC obtindria un 15,8% dels vots i CiU un 14,6%. Pel que fa a la valoració dels dirigents polítics, tot i que Trias baixa dues dècimes respecte a l’enquesta del desembre passat i se situa en un 5,2 de nota, segueix per davant d’Hereu, que no supera el llindar del 5,1.

Al marge de la disputa entre PSC i CiU, el baròmetre també constata un inquietant descens en intenció de vot de tots els partits tret d’ERC. Els republicans són els únics que pugen –set dècimes– respecte al baròmetre del desembre, i arriben al 6,6%. Els socialistes perden vuit punts, els convergents en baixen cinc, els ecosocialistes en perden tres i en el cas dels populars la intenció de vot es redueix a la meitat. Pel que fa a la valoració personal, tots baixen, tret dels líders del PSC i d’ICV-EUiA, que es mantenen.

La raó és la metodologia
El portaveu del bipartit, Jordi William Carnes, va relativitzar els resultats dels socialistes. Aquesta vegada, però, no els va atribuir a la situació de crisi sinó a la nova metodologia que s’ha seguit per fer la pregunta sobre la intenció de vot. I és que per primera vegada es pregunta abans si votaran o s’abstindran. El resultat –sumant els que diuen que no hi aniran (17,3%), els que no ho saben (21%) i els que no contesten (11,7%)– situa l’abstenció en un 50%.

Al marge de les valoracions polítiques, el sondeig també constata que les preocupacions dels barcelonins continuen sent l’atur i la seguretat ciutadana, tot i que per primer cop s’albira una petita esperança: el 52% dels enquestats creuen que la seva situació econòmica millorarà. Aquesta petita guspira d’optimisme també es reflecteix en les vacances d’estiu. Malgrat la crisi econòmica, un 59,7% dels preguntats no renuncien a marxar fora de Barcelona una setmana o més dies. La diferència amb altres estius és que els viatges a l’estranger disminueixen.

El baròmetre municipal també pregunta sobre les obres del TGV. El 40% dels enquestats valoren positivament el desenvolupament de les obres. Tanmateix, la pregunta es limita a valorar la construcció de l’estació de la Sagrera. Sobre el túnel del carrer Mallorca, en canvi, el consistori no acostuma a preguntar a les seves enquestes.

Tots els grups de l’oposició es van afanyar a valorar els resultats. Des de CiU es va celebrar “la consolidació de l’avantatge electoral i del lideratge de Xavier Trias”. El republicà Jordi Portabella va atribuir el creixement en vot del seu partit al fet que “l’oposició constructiva és ben rebuda pel ciutadà”. L’únic emprenyat era Alberto Fernández. Per enèsima vegada, el líder popular va lamentar la “manipulació barroera que fa desaparèixer un 67,5% del vot del PP”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.