Política

Montilla obre la campanya

El president de la Generalitat presenta els pròxims comicis com una elecció entre mantenir l’horitzó de l’Estatut i agafar falses dreceres i sosté que l’autogovern ni acaba ni comença amb la sentència del Constitucional

La cursa ha començat. Montilla va aprofitar el seu últim discurs de Cap d’Any com a president de la Generalitat abans dels comicis catalans per oficialitzar el tret de sortida de la campanya i posar les seves cartes damunt la taula sobre què suposa l’oferta electoral socialista que ell lidera: la continuïtat del desplegament de l’Estatut davant el retrocés, o les falses dreceres, en una referència implícita a les consultes sobiranistes i les crides cap a la independència. L’objectiu, picar l’ullet a tot l’espai electoral de centre davant l’oferta de Mas, que els socialistes veuen cada cop més radicalitzada, i les derives d’ERC, que mira d’evitar fugues de vot pel flanc més independentista. No hi va haver cap al·lusió als socis de govern i sí una petició als ciutadans per construir un futur millor.

El mandatari va elegir aquest any com a escenari per al missatge de Cap d’Any el centre de control de Ferrocarrils de la Generalitat, a Rubí, en un intent de capitalitzar el traspàs de Rodalies, en plena vigília de fer-se efectiu. Des d’allà va recordar als votants que el 2010 hi ha comicis al Parlament i que l’elecció radica a decidir el camí que cal seguir: “Aturar-nos, retrocedir o cercar falses dreceres, o bé si hem de mantenir l’horitzó que ens hem traçat”. Per al darrer supòsit reclama una gran majoria compromesa a aconseguir-ho.

El president de la Generalitat va deixar clar des del començament de la seva intervenció que la seva màxima és seguir desplegant l’Estatut. Per ell, el progrés de Catalunya i el creixement de la capacitat d’autogovern depenen d’aquest punt. Vol mantenir el rumb, amb un exercici permanent d’afirmació exigent i confiada.

En aquest punt, va abordar la imminència d’una sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut, davant la qual va subratllar que la voluntat d’autogovern ni comença ni acaba amb una sentència. Prèviament havia reiterat el compromís de continuar exigint i desplegant el pacte polític entre els representants catalans i els del conjunt del poble espanyol a les Corts.

Editorial de diaris
El mandatari, que va fer menció del 650 aniversari de la Generalitat, va tornar a fer una crida a la unitat per defensar l’Estatut, abans de posar en relleu la repercussió política que va tenir l’editorial conjunt d’una dotzena de diaris catalans i les més de 200 declaracions d’altres institucions municipals, econòmiques, socials i eclesiàstiques. La prioritat per als propers mesos: les persones, apel·lant als valors de treball i tenacitat.

Montilla va obrir el discurs amb paraules d’afecte cap als cooperants segrestats fa un mes a Mauritània i les seves famílies, i reclamant-ne l’alliberament. Tot seguit va fer un reguitzell de recordatoris sobre obra feta i el traspàs de Rodalies. No es va estar de reiterar les bondats, al seu entendre, de l’acord de finançament, que va qualificar de “just i solidari”. També va fer pronòstics sobre la crisi. El 2010, tot i millorar, serà un any difícil.

Cap comentari sobre els casos de suposada corrupció que han enterbolit el mapa polític català a la tardor. Sí que en canvi va mirar d’enviar un missatge per mitigar la desafecció política que creix a passos de gegant a les enquestes. Per fer-hi front, va proposar crear les condicions perquè tota la nació se senti compromesa en l’horitzó col·lectiu i en els afers cívics i públics. La recepta: una acció de govern oberta a tot el territori.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.