Política

Retrets entre Montilla i Mas per les mesures anticrisi

El president de la Generalitat i el líder de CiU s'han enfrontat per les iniciatives aprovades a Madrid en relació a la pujada de l'IVA i a la morositat

El president de la Generalitat, José Montilla, ha retret aquest dimecres al cap de l'oposició i president de CiU, Artur Mas, que la federació nacionalista mostri una "cara amable" a Madrid a l'hora de negociar mesures contra la crisi econòmica, mentre que a Catalunya "pretenen exclusivament enredar i no negociar". Montilla ho ha dit després que aquest dimarts s'aprovés al Congrés una reforma de la Llei de morositat defensada per CiU que estableix que les empreses públiques hauran de pagar a 30 dies a partir del 2013, i que al Senat s'aprovessin dues mocions per demanar al govern espanyol que no pugi l'IVA.

Mas creu que, en el primer cas, "pujar impostos en plena situació de crisi porta a retardar la recuperació econòmica", mentre que, en el segon, es pretén que Catalunya i l'Estat siguin "països normals europeus on les administracions paguen ràpid i també les empreses entre elles". Mas ha constatat que les dues propostes es van aprovar "tot i que el tripartit havia dit que no sempre a Catalunya quan s'han intentat aprovar coses similars".

En el cas de l'IVA, Mas ha recordat que les forces del tripartit es van dividir i que unes van votar juntament amb CiU i altres formacions, mentre que no ho van fer els socialistes. Per això, ha preguntat a Montilla "si pensa rectificar i fer que el tripartit se sumi a la iniciativa de CiU i el PP sobre l'IVA i la morositat perquè hi hagi una majoria important de Catalunya en la línia d'aquests objectius". Cal recordar que fa unes setmanes, en el debat parlamentari sobre la crisi, Mas va plantejar un front català contra la pujada de l'IVA.

El líder de CiU ha afegit que els socialistes "es van quedar sols votant en contra de la morositat i de l'IVA" i ha dit a Montilla que "encara hi són a temps, més val tard que mai, pugin al carro de la majoria del Parlament". En canvi, el president de la Generalitat, José Montilla, ha remarcat que en la morositat sí que hi va haver suport dels socialistes. "Repassi la intervenció del portaveu socialista favorable a l'acord que va prendre la comissió", ha dit, "perquè no era el d'aquí".

El president ha celebrat que les mesures que pretenen reduir la morositat s'aprovin, però ha recordat que s'aplicaran "de manera progressiva" i no immediatament, com ha assegurat que CiU va proposar al Parlament de Catalunya. "A Madrid van demostrar una flexibilitat a l'hora de negociar que aquí, que són oposició, no van voler mantenir", ha dit Montilla a Mas, a qui ha instat a mirar "qui té contradiccions".

De fet, Montilla ha retret a Mas un doble llenguatge de la federació nacionalista pel que fa les mesures anticrisi: "vostès pretenen enredar, allà mostren la cara amable i aquí pretenen exclusivament enredar i no negociar". "Aquí no hi ha negociació, aquesta és la veritat senyor Mas", li ha dit. El president ha recordat a Mas que, pel que fa a l'IVA, s'ha aprovat "una recomanació no vinculant" cap al govern espanyol, i que aquesta votació es va plantejar en el marc dels pressupostos estatals del 2010. Allà, ha recordat que CiU "no va guanyar" la votació.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
OCEANIA

Mor un pilot en xocar el seu helicòpter contra la teulada d’un hotel a Austràlia

BARCELONA
guerra a gaza

Els EUA envien un submarí a l’Orient Mitjà entre crides al diàleg per a un alto el foc

barcelona
GUERRA A EUROPA

Putin promet una resposta ferma a la incursió ucraïnesa

BARCELONA
política

Junts convoca un congrés per afermar-se com alternativa al PSC i refermar l’independentisme

barcelona

Pere Deulofeu, nou regidor del PSC a l'Ajuntament de Palamós

palamós
política

La CUP critica el “gir a la dreta” i el “retorn de la sociovergència”

barcelona
política

Més preocupats pel nou finançament que pel nou govern

barcelona
GUERRA A EUROPA

La incursió ucraïnesa s’estén a una altra regió de Rússia

BARCELONA
política

Junts retreu a ERC que hagi permès un govern “espanyolista” i dependent

Barcelona