Política

CiU proposa aprovar un "avanç" consensuat de la llei electoral abans de les eleccions

Oriol Pujol defensa la necessitat de tirar endavant els aspectes sobre els quals hi ha consens entre les forces catalanes per evitar que tot quedi encallat

El portavoz de CiU al Parlament, Oriol Pujol, ha proposat aprovar una "llei de procediment electoral" abans de les pròximes catalanes, amb aquells aspectes "substancials" que tinguin el consens dels partits, i deixar per més endavant els punts que siguin més polèmics. La llei electoral de Catalunya està pendent des de 1980 i és l'única autonomia de l'Estat espanyol que encara no en té.

Oriol Pujol considera que la possibilitat que el Parlament aprovi dintre d'aquesta legislatura la llei electoral de Catalunya és "molt petita", sobretot per les discrepàncies que CiU manté amb el PSC respecte a la proporcionalitat i al repartiment de diputats pel territori. Per aquest motiu, Pujol creu necessari "anar superant tràmits perquè si ens encallem allà on és previsible, tot quedarà encallat".

El portaveu de la federació nacionalista aposta per una llei de procediment electoral que determini aspectes com el desenvolupament de les campanyes electorals, la celebració de la jornada electoral i les diverses formes de votació, així com la tasca dels ajuntaments.

El Parlament de Catalunya ha constituït formalment la ponència que s'ha d'encarregar d'elaborar el projecte de llei electoral des de la tardor passada, en compliment d'una moció aprovada pel ple de la cambra el juliol passat. Els treballs de la ponència tenen com a punt de partida l'informe d'experts que al seu dia va encarregar l'aleshores conseller de Governació, Joan Puigcercós. En un ple del novembre passat, el president de la Generalitat, José Montilla, i el líder de CiU, Artur Mas, es van emplaçar a apropar punts de vista amb l'objectiu de consensuar una llei que es basi en el model alemany de doble vot, al partit i al diputat de la circumscripció.

Segons Pujol, el PSC i CiU estan d'acord amb la doble llista i també en què les eleccions se celebrin en festiu. No obstant, pel portaveu de CiU l'exigència dels socialistes que els vots valguin igual amb independència del territori és un exercici de "doble moral" quan demanen que "un vot valgui el mateix a Barcelona que al Pirineu a Catalunya, però no a la resta d'Espanya". "L'important de la llei és un cavall difícil de gestionar, i més quan estem al final de la legislatura", afirma Oriol Pujol, per qui "el PSC vol guanyar amb aquesta llei allò que no és capaç de guanyar a les urnes, i aquí no ens tindrà", afegeix.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.