Política

Obama ordena una “dràstica” retallada de l’arsenal nuclear

El president argumenta que els EUA han de donar exemple per demanar a altres països que renunciïn a les armes atòmiques. Els conservadors qualifiquen la decisió d’“innocent i perillosa”

El president dels Estats Units, Barack Obama, ha demanat al seu equip que estudiï el millor sistema per reduir el nombre d’armes nuclears que posseeix el país. L’actual estratègia nuclear dels Estats Units la va aprovar George W. Bush l’any 2002 i des de llavors no se n’ha tocat ni una coma. Obama vol canviar-ho tot. El president acaba d’ordenar que es revisi aquesta estratègia i que es redueixi de manera “dràstica” l’arsenal nuclear, segons va avançar ahir el diari The New York Times.

Del projecte final encara no se’n sap gran cosa i la Casa Blanca està treballant fort per consensuar un document, però el que és clar és que la idea d’Obama és reduir l’arsenal en “milers d’armes”. Obama ja va anunciar que la seva política aniria en aquesta direcció l’abril del 2009, quan va aprofitar una intervenció a Praga per avançar que calia un futur sense armes nuclears: “L’existència de milers d’armes nuclears és el llegat més perillós de la Guerra Freda”, va dir.

Des de llavors, encara no havia fet cap pas en aquesta direcció. Segons el diari, el projecte també vol aprovar el Tractat per a la Prohibició de Proves Nuclears, una idea de Bill Clinton que finalment no va ser capaç d’aprovar durant el seu mandat. Segons la font consultada pel diari nord-americà, Obama va justificar aquest canvi assegurant que ell “no pot evitar que altres països desenvolupin armes nuclears, si els Estats Units no fan el mateix”. Actualment la principal preocupació dels països occidentals en aquest sentit és el desenvolupament nuclear que, segons algunes fonts, està fent l’Iran.

Com era d’esperar, els sectors més conservadors del país s’oposen frontalment a aquesta decisió i la consideren “innocent i perillosa”, en un moment en què països com l’Iran i Corea del Nord intenten fabricar armes atòmiques.

Tot i aquesta voluntat de desarmament, l’administració Obama continua sense voler firmar el compromís que ells mai seran els primers a usar armes nuclears. Actualment les potències nuclears reconegudes, a part dels Estats Units, són la Xina, França, Rússia i el Regne Unit. També tenen armes nuclears l’Índia, el Pakistan, Israel i Corea del Nord. L’Iran podria aconseguir-ne els pròxims anys. De tots aquests països, el que té un arsenal més ampli són els Estats Units i, a més, són els únics que alguna vegada han fet servir aquestes armes en un atac. Va ser l’any 1945 a les ciutats japoneses d’Hiroshima i Nagasaki. La nova proposta de l’administració Obama també inclou endurir el Tractat de No-proliferació Nuclear, que es va signar l’any 1968 i autoritzava els Estats Units, la Xina, Rússia, el Regne Unit i França a tenir armes nuclears. El document final estarà llest en les pròximes setmanes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Prèdica de model singular i poc marge fiscal al sac

madrid

AfD, aixopluc d’escorrialles ultres

Berlín
estats units

Trump escull el populista conservador Vance com a candidat a vicepresident

barcelona
política

Comín no podrà assistir al ple de constitució de l’Eurocambra

barcelona
judicial

Serret i Simó recusen Marchena i quatre magistrats més per manca d’imparcialitat

barcelona
estats units

El cap de Seguretat Nacional admet un “error” en la protecció a Trump

barcelona
estats units

Una jutgessa desestima el cas contra Trump per tenir documents classificats a casa

barcelona
Àfrica occidental

El Parlament de Gàmbia rebutja legalitzar la mutilació genital femenina

Barcelona
Política

Aixequen l’ordre de detenció a Gallardo però el fiscal eleva el cas al TC perquè no el veu amnistiable

barcelona