Política

Artur Mas demana al tripartit que rebutgi el model d'aeroport de Blanco per insuficient i portarà una moció al Parlament

C's discrepa del pla Blanco però defensa el poder decisiu de l'Estat en la gestió de El Prat

El president de CiU, Artur Mas, ha demanat aquest dimarts al tripartit que rebutgi al Parlament el model aeroportuari que proposa el ministre de Foment, José Blanco, perquè el considera "manifestament insuficient i clarament inacceptable".

Segons Mas, es tracta d'un model que "queda molt per sota del que caldria" i que va en contra de les resolucions aprovades per majoria al Parlament, com ara la moció –aprovada al novembre del 2007– on s'establia que la part catalana havia de tenir la majoria determinant al futur ens gestor de l'aeroport del Prat.

El president convergent ha denunciat, en aquest sentit, que el govern espanyol pretén que Madrid segueixi manant mentre que Catalunya simplement pugui "anar a la contra" dient que no a algunes qüestions, en cap cas liderant el projecte sinó com a "socis secundaris". A més a més, ha subratllat que la Generalitat ni tan sols tindrà la participació en l'accionariat dels aeroports catalans.

Moció de CiU al Parlament
Per això, CiU sotmetrà a votació una moció al Parlament al proper ple on "es rebutja qualsevol definició de nou model aeroportuari que afecti l'aeroport de Barcelona on la part catalana no tingui una majoria determinant per a liderar i acordar les grans decisions estratègiques", tal i com va aprovar la cambra catalana al 2007. "Com es pot liderar un projecte en positiu si l'única possibilitat que tens és dir que no a algunes coses?", ha preguntat al respecte.

Per tant, segons Mas, la federació demanarà al tripartit que "no es faci enrere" respecte del que ja va aprovar el Parlament i espera "que ara siguin conseqüents i coherents amb allò que varen fer fa dos anys" per tal de deixar clar, si la moció de CiU prospera, que el Parlament "no accepta el model que ofereix el PSOE".

Ciutadans defensa el model de consorci
Per la seva part, el president de Ciutadans (C's), Albert Rivera, ha assegurat aquest dimarts en un comunicat que "l'Estat ha de tenir sempre la capacitat de decidir per poder gestionar un model aeroportuari descentralitzat però coordinat i operatiu".

Tanmateix, el partit de Rivera discrepa en el model proposat per José Blanco –tot i que ha sigut l'únic partit al Parlament en defensar-lo– i aposta per un model de consorci a El Prat. Aquest seria, segons la formació, un model mixt de gestió que passaria per consorcis participats per les administracions públiques i el sector privat, però mantenint l'essència del sistema vigent amb l'administració general de l'Estat a càrrec del control majoritari dels grans aeroports, com són Madrid i Barcelona.

Segons el dirigent de C's, l'objectiu de la modificació del model aeroportuari "ha de ser donar un millor servei als ciutadans i no satisfer el tripartit o CiU a canvi de suports al president Zapatero".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.